Находищата на минерална вода в България са 146, от които

...
Находищата на минерална вода в България са 146, от които
Коментари Харесай

Експерт: Само 15 от всички 146 находища на минерална вода в България са предоставени за бутилиране

Находищата на минерална вода в България са 146, от които изключителна държавна благосъстоятелност са 102, а останалите 44 са обществена общинска. 15 от всички залежи са предоставени за бутилиране, което е една доста дребна част от изворите, годни за консумация. По последни данни за 65 от изворите има разбори, които сочат, че водата им има питейни качества. Това сподели за Българска телеграфна агенция Жана Величкова, изпълнителен шеф на Асоциацията на производители на безалкохолни питиета в България. Тя бе неотдавна в Михалково за честването на празника Еньовден.

За одобрените производители - социално-отговорните компании, хората са в центъра на всяка тяхна активност и мисъл - работим непрестанно прилагайки най-високите стандарти за работа в бранша, съобщи Жана Величкова. Само по този начин, добави тя, можем да задоволим непрестанно растящите потребности, изменчивите усети, новите провокации, методите по които хората избират своите артикули.

Жана Величкова уточни миналата 2018 година като позитивна, през която фирмите от асоциацията са съумели да осъществят на пазара над 1 700 милиона литра бутилирана вода и безалкохолни питиета и регистрират растеж в съвсем всички категории на промишлеността.

По данни на асоциацията най-динамично продължава да се развива в хранително-вкусовата индустрия категорията бутилирана вода, където за миналата година е регистриран растеж от 7 на 100. При останалите безалкохолни питиета общият растеж е към 1,5 %. Това, разяснява Величкова, демонстрира, че сме си свършили добре работата и потребителят ни е кредитирал с доверието, за което работим.

Въпреки големите старания, които тази промишленост поставя в посока да достигнем по-бързо до кръговата стопанска система, получихме едно условие за трайно прикрепени капачки, условие, което няма познато софтуерно решение за огромна част от тях сега, а в това време би трябвало да се съобразят с него в границите на 5-годишен период, уточни Величкова. Поводът за това условие е проучване на световната морската среда, в която се оказва, че 3 на 100 от неразлагащите замърсители са капачки от пластмасови бутилки, разясни Величкова.

По думите ѝ фирмите от Асоциацията работят и извършват голям брой доброволни и дарителски задължения - поддържат редица политики в региона на устойчивостта. Сред цели им е, означи тя, създаването на доста по-устойчиви опаковки, да употребяват доста дейно ресурсите си, да предизвикват здравословното и уравновесено хранене и деен метод на живот, с цел да адресират провокациите на затлъстяването. Ние сме единствената промишленост, която е влезнала с действителни задължения, които изпълняваме, с цел да подкрепим напъните на страната да извърши тя своите задължения по отношение на Европейски Съюз във връзка с понижаване на захарта и калориите, разяснява Жана Величкова.

Бутилираните води съставляват към 48 на 100 от размерите в бранша - с максимален дял в цялото портфолио на промишлеността. Те са максимален сегмент на пазара и превъзхождат безалкохолните питиета, уточни Величкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР