Награден с четири награди още при дебюта си на фестивала

...
Награден с четири награди още при дебюта си на фестивала
Коментари Харесай

„Момиче“ – филмът, който трябва, но няма да видим

Награден с четири награди още при дебюта си на фестивала в Кан предходната година и продължаващ да събира възторжени оценки по света, филмът „ Момиче “ мина по екраните в границите на София филм фест и това евентуално ще остане единственият шанс да забележим този извънреден филм. За отбелязване е, че „ Момиче “ се излъчва по кината даже в Русия – страна, която несъмнено не е известна с приемливост. Ние, явно, сме още по-зле.

„ Момиче “ е дебютният филм на режисьора Лукас Донт , само че същинската звезда във кино лентата е танцьорът Виктор Полстер , който е спечелил ролята в конкуренция с над 500 младежи от двата пола и играе като най-великите артисти. Във кино лентата няма нито една минута, в която Виктор да не е в центъра на екрана, в непосредствен проект и няма нито една секунда, в която той да не е поразителен.

Виктор Полстър, който е възпитаник в Кралското балетно учебно заведение, играе във кино лентата тъкмо това. Той танцува през множеството време, само че танцува като Лара –, което е героинята на кино лентата. Лара е родена в мъжко тяло, само че при започване на кино лентата към този момент е момиче – наподобява като такова и прави първите стъпки медицински да спре процеса на съзряване и да трансформира тялото си в женско. Лара е родена в свят, който приема тази смяна. Тя има любящо семейство, професионална здравна помощ и съвещания, както и приятелки и съученици в балетното учебно заведение, които се отнасят към нея напълно обикновено. Тя е на 15 години и светът на тази възраст е неприятелски така и така – доста от нас са минали мъчно през този интервал от живота си. Лара е безмълвна и търпелива, тя приема болката като неизменим сателит – а в професионалния балет има доста болежка. В себе си Лара желае измененията да се случват по-бързо, а хората да се вглеждат в нея по-малко. Обичайните за порастването проблеми са пресилени за това хубаво момиче, като с лупа.

Красив и наблюдателен, с хубава музика и вглеждащ се от близко в детското лице на Лара, това е филм, изработен с голяма любов, състрадание и схващане към комплицирания развой на приемане на това, което сме. И в тази ситуация фактът, че Лара е момче даже не е толкоз значим, тъй като в някакъв смисъл всеки от нас може да се припознае в този развой. Може, в случай че ни се даде късмет да гледаме този филм, само че това надали ще се случи. Поредният, трогателен и нехоливудски филм, който би трябвало, само че няма да забележим.





 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР