Наградата Букър“ за романа Времеубежище“ на Георги Господинов е безспорен,

...
Наградата Букър“ за романа Времеубежище“ на Георги Господинов е безспорен,
Коментари Харесай

Иван Ланджев: Наградата Букър за Георги Господинов е в плюс за цялата българска литература

Наградата " Букър “ за романа " Времеубежище “ на Георги Господинов е неоспорим, безспорен, същински мотив за национална горделивост. Тези достижения са в плюс за цялата българска литература, защото се повдига диалог за нея. Това сподели поетът, сценарист и публицист Иван Ланджев в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “. 

Успехът е персонален, на създателя и преводача Анджела Родел, само че премията е значима за България и за българската литература. " Ако в действителност сме нация, която се разпознава с книжовността си, премията на Георги Господинов би трябвало да е мотив за горделивост на всички. Има доста елементарен и благонадежден тест за характера на индивида и той се съдържа в това да забележим по какъв начин човек реагира в най-светлите и радостни мигове на собствен сътрудник, изключително що се отнася до такива сфери на активност като изкуството, които са чиста меритокрация – в последна сметка тук се съди по заслугите “, разяснява Иван Ланджев.  

Писателят дефинира 24 май като обичан за него празник, тъй като той е един от дребното мотиви за обединяване на нацията. " Винаги доста се вълнувам и ми е доста прелестно от това, че по някакъв неналожителен метод, съвсем несъзнателно, ние ставаме единомислещи, даже да е за 24 часа на 24 май. Защото изключително в последно време, ние за нищо не сме единомислещи, обществото е извънредно разграничено. Има доста политически манипулатори, които имат интерес от това да държат обществото разграничено. Обаче на 24 май като че ли сме обединени. Това е най-безспорният ни празник. Много е любопитен и в интернационален подтекст, тъй като нормално чужденците се чудят по какъв начин по този начин имаме Празник на буквите, словото, писмеността и културата. Много забавна идея е и ми се коства, че е пъклен значимо да го пазим “, акцентира Ланджев.  

Българският език по думите му е по-голям от страната. " Тук не става въпрос за патриотично изявление, а за елементарна аритметика – езика го приказват повече хора, в сравнение с има в страната. В България има 6,5 милиона индивида, по целия свят български приказват към 9 милиона индивида. Освен това езикът остава и след страната – вижте гибелта на най-големите империи, а езиците им не престават да съществуват под една или друга форма. Римска империя няма, обаче латинският език живее във факултетите по класическа лингвистика “, уточни писателят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР