Наградата Букър е най-големият успех, най-голямото международно признание, заяви пред

...
Наградата Букър е най-големият успех, най-голямото международно признание, заяви пред
Коментари Харесай

Манол Пейков: Всяка дума на Георги Господинов е заредена със сила

Наградата " Букър " е най-големият триумф, най-голямото интернационално самопризнание, съобщи пред БНР издателят на Георги Господинов - Манол Пейков.

" Става въпрос за това, което Европа и светът вижда в нас. Това е великански триумф за литературата ни ".

Георги Господинов е огромен и като човек, освен като публицист, безапелационен бе Манол Пейков в изявление за предаването " Преди всички ". По думите му Георги Господинов умее да премерва думите си:

" Умее да избира най-силната дума, която да удари в сърцето. /.../ Дори когато написа тези дълги текстове, тези романи, той си остава стихотворец, тъй като методът, по който думите му вибрират, е друг от този на голямото болшинство от хората, които пишат прозаичност. Всяка негова дума е заредена със мощ ".

" Георги Господинов е бил цел и на съществени рецензии, които значително идват и от злоба, и от желанието на доста хора да се домогнат до сходна популярност, и от необяснимата, за някои хора, популярност, до която той съумя да доближи. Но Георги ходя по пътя си праволинейно в продължение на доста години. Аз съм очевидец по какъв начин книгите му се продаваха мъчно, постепенно, той беше един от многото. Само че Георги, с изключение на с гения и с визионерството си, съумя да остави диря и с характера си на човек, на създател - човек, чиято позиция и политическа, и житейска постоянно е била в унисон с това, което основава и написа, постоянно е била високо, постоянно е била почтена. Този му темперамент го докара до тези върхове ", означи Манол Пейков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР