Награда за физика на името на Алфред Нобел за 2020

...
Награда за физика на името на Алфред Нобел за 2020
Коментари Харесай

Показаха носителите на Нобел за физика

Награда за физика на името на Алфред Нобел за 2020 година получават Роджър Пенроуз, Райнхард Гензел и Андреа Гез, оповестиха от Кралската шведска академия на науките.

Наградата е присъдена за откритието, че образуването на черни дупки се явява надеждна прогноза за общата доктрина на относителността, а също по този начин за откриването на свръхмасивен стилен обект в центъра на Млечния път.

Миналата година влиятелната премия получиха канадско-американският физик Джеймс Пийбълс, швейцарците Мишел Майор и Дидие Келоз за работата им в региона на астрономията и астрофизиката. Пийбълс е почетен с влиятелната премия за " теоретични открития във физическата космология ", а другите двама учени - " за откриването на екзопланета в орбитите на слънцеподобна звезда ". Те са разкрили секрети на Вселената, в това число разбирането ни за мястото на Земята във Вселената.

Повече от 200 души при 113 награждавания са получили Нобеловата премия за физика сред 1901 и 2019 година. 47 пъти премията е присъдена единствено на един лауреат. Един човек, Джон Бардийн, е печелил премията два пъти. 55 години е междинната възраст на нобеловите лауреати по физика. Три дами са печелили Нобеловата премия за физика.

Вчера стартира седмицата на Нобеловите награди. Нобеловата премия за физиология или медицина за 2020 година бе връчена на Харви Олтър, Майкъл Хoутън и Чарлз Райс за " откриването на вируса на хепатит C ".

Нобеловите награди за химия, литература, мир и стопанска система ще бъдат присъдени надлежно в сряда, четвъртък, петък и понеделник.

Носителят на Нобеловата премия получава 10 милиона крони (1,1 милиона долара). Миналия месец бе обявено, че паричната награда за Нобеловите награди ще бъде увеличена тази година от 9 на 10 милиона крони.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР