Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е обсъдил възможността

...
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е обсъдил възможността
Коментари Харесай

НЗОК ще изплати дълговете към чужди фондове в срок от 3 г.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е разискал опцията отговорностите към непознатите осигурителни фондове да се изплатят в тригодишен интервал, след което заплащанията да се правят ритмично в границите на европейските регламенти. Това оповестиха от пресцентъра на Касата.

Тези планове намират отражение и в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2019 година, който следва да бъде признат. Това съобщи Пламен Таушанов – член на Надзорния съвет на българския здравноосигурителен фонд, на станалата към този момент обичайната среща сред представители на Главната асоциация на институциите за обществена сигурност (ГАИСС) на Австрия и НЗОК, състояла се на 24 октомври в Централното ръководство на касата. На срещата бяха дискутирани параметрите за 2019 година на Плана за разплащане на исковете за лекуване на български жители в австрийски лечебни заведения според европейските регламенти.

Петер Винигер – началник на Департамента по интернационалните и европейски въпроси на ГАИСС на Австрия, изрази благодарността си за правилното съблюдаване на Плана за разплащане за 2018 година от страна на НЗОК, контрактуван на предходната среща сред двете точки за контакти.Той акцентира и задоволството си от всекидневния електронен продан на документи сред двете институции. Позитивните резултати в осъществяването на Плана за 2018 година са на база на построените към този момент положителни двустранни връзки през последните години. В резултата на това Винигер увери участниците в срещата, че отношението и лекуването на българските пациенти в австрийските лечебни заведения е същото, както и на австрийските жители. „ Считаме, че основният пиедестал на Европейски Съюз е идентичното отнасяне на всички жители в него “, акцентира Петер Винигер.

Постигнато бе съглашение за параметрите на Плана за разплащанията през 2019 година по австрийските искове . Към края на идната година просрочени ще останат единствено искове, които са получени през първото полугодие на 2018 година Българската институция има намерение в интервала 2019-2021 година да се издължи на Австрийските фондове, като извърши тригодишните параметри и по-късно да заплаща по реда на регламентите 18-месечните интервали на исковете.

В хода на диалозите представителите на ГАИСС споделиха, че сега държавното управление на Австрия прави огромна промяна в обществената система , която ще завърши до 1 януари 2020 година

Реформата планува централизиране на активността на здраноосигуритените фондове и увеличение на квотата на страната в тяхното ръководство. Функциониращите сега 21 обществени осигурителни института ще централизират активността си в 5 структури. Деветте провинционални каси ще се обединят в една. ГАИСС се преобразува във Върховна асоциация на институциите за обществена сигурност на Австрия. Това предложение на държавното управление е било импортирано през вчерашния ден (24 октомври) в австрийския Парламент за разискване и гласоподаване.

Реформирането на системата ще разреши държавното управление на Австрия да упражнява по-ефективен надзор върху разходването на средствата за опазване на здравето.

Петер Винегер увери присъстващите на срещата, че плануваната промяна няма да се отрази на към този момент построеното партньорство сред двете институции, защото Върховната асоциация на институциите за обществена сигурност на Австрия е приемник на ГАИСС, а Департаментът по интернационалните и европейски въпроси, който оглавява, минава към новосъздадената конструкция в същия състав. Той изрази своята убеденост в продължение на обичайно положителните и ползотворни контакти сред двете институции.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР