Надявам се да виждаме все повече малки и средни работещи

...
Надявам се да виждаме все повече малки и средни работещи
Коментари Харесай

Държавата да подпомага малките и средни фирми, не само близките до властта

Надявам се да виждаме от ден на ден дребни и междинни работещи компании - те са гръбнакът на българската стопанска система. В дребните обитаеми места, компании като Конституционен съд МЕТАЛ значат работни места и сигурност за хората. Това сподели Деница Златева, претендент за евродепутат от " Българска социалистическа партия за България " след визитата си в металообработващото дружество в с. Баня, община Разлог. За страдание, в огромна част от случаите, такива компании не получават планово финансиране - кандидатствали са и са били отхвърлени. Надявам се, че в идващия програмен интервал повече компании като тази, които имат потребност от софтуерна рационализация, ще могат да аплайват по европейски планове. Важно е в дребните обитаеми места да бъде обезпечена устойчива и непрекъсната претовареност. Тази компания работи и на българския, и на непознати пазари и е отговорност на страната да предизвиква бизнесмените, изключително в дребните градове и села. Това е една от задачите ми, разяснява още Златева. Заместник-председателят на Народно събрание на Българска социалистическа партия сподели още, че по време на срещите си през днешния ден в област Благоевград една от задачите й е да бъде воден диалог точно за това по какъв начин европейската взаимност може да доближи и до дребните и отдалечени обитаеми места.
Хората в Баня ми споделиха, че желаят да развиват по-активно СПА и балнеотуризъм, само че има нерешени въпроси във връзка с поддържането на оборудванията, както и размиване на отговорността сред община и страна. Надявам се с общи старания да можем да разгадаем този проблем. Важно е да развиваме другите браншове на туризма - и културно-историческия, и селския, и балнеотуризма. Необходима е доста по-ясна заварка сред обособените управляващи. Така ще дадем опция в дребните обитаеми места да остават доста повече младежи.
Баня е образец за това - има над 400 деца в учебно заведение и детските градини. Няма значение коя политическа мощ ръководи - това би трябвало да бъде приоритет на всички, означи Златева.
Деница Златева изрази съжалението си от обстоятелството, че доста постоянно, по време на срещите си из страната, чува репликата: " Не ми оказват помощ, тъй като съчувствува на вас. " Не може да разделяме българите на такива, които симпатизират на Българска социалистическа партия, и такива, които харесват ГЕРБ. Всички имаме равни права и това е една от главните цели на акцията ни - да достигнем до всеки един човек и да забележим по какъв начин и Европа може да доближи до него, сподели Златева. Има ясни правила за кандидатстване по европейски планове, само че би трябвало най-сетне да се приключи практиката да има компании, които са " по-наши " от останалите, тъй като политическата принадлежност на притежателя няма никакво отношение към активността на компанията, разяснява тя.
По думите на Златева дребните и междинни предприятия би трябвало да бъдат подпомагани с съвещания по отношение на процеса на кандидатстване и оформянето на плановете. Не е задоволително единствено да изпратим едно благодарствено писмо, че компанията е класирана на 114 място в аварийния лист. Наша обща отговорност е да опростим и създадем оптимално налични правилата; да цифровизираме процеса (документите да се подават онлайн), да има доста по-ясни и транспарантни критерии за оценка. Трябва да понижим до най-малко субективния фактор и чувството (което, за жал, не е единствено усещане), че печелят единствено компании, близки до властта. Всяка една българска компания би трябвало да има опция да кандидатства по планове и в случай че дава отговор на поставените критерии, да печели. Модернизирането на българската стопанска система, подпомагането на дребния и междинния бизнес би трябвало да бъде водещ приоритет на всички ни, счита Златева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР