Надявам се „Синя зона“ във Варна да заработи нормално и

...
Надявам се „Синя зона“ във Варна да заработи нормално и
Коментари Харесай

Иван Портних: Надявам се „Синя зона“ във Варна да заработи нормално и ефективно 


Надявам се „Синя зона“ във Варна да проработи обикновено и ефективно“, разяснява кметът на Варна Иван Портних в предаването на Радио Варна „Позиция“ и добави:

Ние изграждахме паркинги там, където е допустимо. Знаете какво е градоустройството в центъра. Там на процедура няма свободни площи за построяването на паркинги. Изключение вършат учебните дворове. Изграждането на подземни паркинги върху дворовете обаче е комплициран развой.

А какви са опциите на администрацията да принуди хората да употребяват подземните гаражи към блоковете, а не да паркират по тротоарите, тъй като е по-удобно? А какво се прави с гаражите, чийто статут е заменен и в тях се вършат магазини? Обратим ли е този развой?

Трудно е юридически, тъй като това се е случило преди повече от 10 години. Гледаме в този момент с новото строителство да се съблюдава условието за паркоместа на новостроящите се здания. Трудно е да се управлява потреблението на подземните паркинги, само че аз мисля, че синята зона е тъкмо подобен инструмент.

Сега Варна е една огромна строителна площадка и се приказва за периоди, в които това ще продължи. Какви са последните периоди?

Работи се интензивно на бул. „Приморски“. Сега се поставя последната маркировка. Улица „Мара Тасева“ и бул. „Първи май“ са съвсем подготвени. До седмица ще бъдат въведени в употреба. В реалност бул. Васил Левски е извънредно голям и огромен обект и през последните десетилетия подобен обект не сме имали. Огромни старания се вършат, с цел да бъдат спазени периодите. Имаше и продължава да има редица компликации в хода на реализацията на плана по отношение на препроектирането и отчуждителните процедури. Там има законови периоди, които би трябвало да бъдат спазени. Но се появяват и непредвидени обстановки като ненанесени в подземния кадастър детайли. Мобилизирани са всички сили и средства. Проектът е характерен със характерни действия, които имат и софтуерни периоди за осъществяване. Работи се на цялостни обороти и се надявам, че срокът ще бъде спазен.

Има ли задоволително запас – служащи, инженери, машини?

Сложно е, тъй като в случай че видите пилотните машини да вземем за пример, сега техниката на обекта е от Румъния и Македония. Трудности има, само че се прави всичко належащо. Благодаря на всички сътрудници, тъй като планът е огромен и изисква огромна съгласуваност. Положението с трафика ще бъде радикално променено и казусът ще бъде решен с десетилетия напред. В идващите няколко месеца следва построяването на мостови уреди, които ще пресичат булевардите Сливница, Владислав Варненчик, и Цар Освободител. За построяването има съответни софтуерни периоди, които няма по какъв начин да бъдат избегнати и ще има проблеми с трафика в тези сектори. Ще се опитаме да минимизираме неудобствата, само че ще ги има. В дълготраен проект обаче казусът с вътрешноградския и директния трафик ще бъде решен.

Ще стигнат ли парите?

Що се отнася до отчуждаването, оценките минават и в съда. Имаме проблеми за отсъждане на суми с Данък добавена стойност и без Данък добавена стойност. Но като цяло обектът е гарантиран финансово.

Да поговорим за интегрирания градски превоз. Какво се случва с предстоящите нови 15 рейса?

Новите рейсове ги чакаме в края на юни.

Беше обявено, че в края на месец април ще бъдат закупени нови 15 рейсове. Какво се случва с тях, по кое време действително ще са част от парка на общинското транспортно сдружение?

Не, не, действителният период за сключване на контракта с изпълнителите е края на юни. Поетапно те ще стартират да идват. Искрено се надявам да е по къс периода, само че в действителност и там всичко е обвързвано с софтуерни периоди на осъществяване. Така че, новите 15 рейсове може да ги чакаме най- късно до края на юни.

А интелигентните транспортни схеми, които също са част от втория стадий на плана „Интегриран градски транспорт“?

Там вървят процедури по планиране. Там периода на осъществяване е до 2021-ва година. Разбира се, това е крайния период, уповавам се, че нещата ще се случат по бързо. Но, тук разяснявайки интелигентните транспортни схеми по линия на плановете за градския превоз, нали би трябвало да е ясно и, че към този момент осъществените етапи като билетна система, система за надзор на трафика и предоставяне преимущество на рейсовете, осведомителната система за пасажерите, контролния център всичко това е построено. Но някои от съставените елементи не могат да бъдат пуснати тъй като има юридически, процедурни, организационни проблеми.

Още обжалвания? Билетната система беше пусната тестово по линия №10, само че по този начин и не действа в останалите рейсове от градския превоз, нито по спирките.

Точно по този начин, тестово беше пусната една линия, системата кардинално работи, само че с цел да проработи в цялостния размер би трябвало да се случат редица неща. Трябва да бъде призната нова транспортна скица, нова тарифна скица от общинския съвет. Истина е, че и строителството на новия бул. в действителност забавя леко този развой. Виждаме, че все още високоскоростното трасе или по този начин наречения BRT кулоар няма по какъв начин да действа. По план би следвало по него да се движат рейсове през 3 минути. При този трафик и строителни действия в града това е невероятно. За това, всичко което приказвах до в този момент, ще се вкарва поетапно, с цел да е в същинска услуга на жителите.

BRT коридора си го представям като сектор в който се движат единствено рейсове, без да влизат там леки коли. Нещо което не се случва по бул „Мария Луиза“. А по скица на интегрирания градски превоз, там има високоскоростно трасе.

Минава, несъмнено, да. Но няма по какъв начин да има настрана платно единствено за рейсове. Но тук се надяваме на управлението на кръстовищата и светофарните уредби, че ще доведат до по висока степенна прецизност на колите от градски превоз.Мисля че, след стартирането на новия бул. „Васил Левски“, другите три съществени булеварда ще се разтоварят.

Пак ще ви запитвам за превоз, само че морски. Пак беше обявено във времето, че корабчето „Бела“ което изпълняваше курсове краткотрайно сред кв. Аспарухово и пристанище Варна поради транспортната рецесия обвързвана с ремонта на „Аспарухов мост“, че тази транспортна връзка може да стане непрекъсната. На хартия и обещания ли остана тази концепция?

Във времето придобихме от страната кея на сдружението „Рибни ресурси“ в Аспарухово. Текат процедури по прекачване на самия актив на общината, което ще даде опция тази транспортна линия в действителност да съществува. Направихме разбор, отчитайки обстоятелството, че другата седмица, на 16 май, ще подпишем контракт за рибарското пристанище- то ще е алтернатива за други сходни линии. До колкото знам сега има частни начинания и интерес към за поддържането на такива линии и дано да забележим какво ще е търсенето от страна на хората.

Понеже споменахме пристанище Варна. Зона „Изток“ на какъв стадий е развиването и? Има ли подготвени планове, отчитайки, че преди две- три години се говореше ще бъдат построени център за фестивални и конгресни действия, научно-образователен център по Ихтиология, аквариум, амфитеатър и други. Остава чувството, че се построяват единствено заведения?

Социлизацията на пристанище за мен беше една значима задача и главен приоритет, тъй като няма по какъв начин пристанището да е изолирано от града и 2018-та година да товарим жито в центъра на Варна. Радвам се, че пристанището досега, в този му тип, беше припознато от варненци и гостите на града. Безусловно тази зона ще бъде визитната картичка на града. Там е територията където сме планували построяването на експо и конгресен център. Защото Варна като най- източна част на Европейски Съюз е доста атрактивна за провеждането на всевъзможен вид събития- конгреси, изложби, конференции. Всичко това е бизнес и занаят и то целогодишен за Варна. Ние няма къде да проведем едно огромно ревю или конгрес в зала с потенциал 700 или 1 500 души. Нуждата от сходно оборудване е огромна. Подобен план във фаза довеждане докрай се осъществя да вземем за пример в Ливърпул, където цялата остарялата пристанищна зона е изчистена от товаро- разтоварни действия. Изградени са голям конгресен и експозиционен център това е реанимирало стопанската система на града в голяма степен.

Социализацията на пристанище Варна- Изток е обвързвано с пренасяне на товаро разтоварващите мощности към Варна- Запад. Това е ангажимент на управлението на пристанището и пристанищна инфраструктура. Надяваме се този развой да се развива по бързо.

И там ще бъде построена културна инфраструктура?

Да, да. Искаме да бъде построена нова, многофункционална концертна зала тъй като Варна има потребност и от това. Но какво ще се построи в тази част на града, решението ще мине през публично разискване, тъй като това е план за десетилетия напред. И да се извърши по най грамотния и уместен метод.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР