Надеждите на политика популист Геерт Вилдерс за създаване на дясно

...
Надеждите на политика популист Геерт Вилдерс за създаване на дясно
Коментари Харесай

Вилдерс се сблъска с препятствие още в първия ден на преговорите за коалиция

Надеждите на политика популист Геерт Вилдерс за основаване на дясно държавно управление в Нидерландия срещнаха ранно затруднение в петък, защото партията, от чиято поддръжка той се нуждае най-вече, изключи директното присъединение към нов кабинет, предава Ройтерс.

" Гласоподавателите се изрекоха и ни споделиха да пропуснем този кръг ", сподели Дилан Йесилгьоз, новият водач на консервативната партия VVD на отиващия си министър председател Марк Рюте , която

" Ние обаче бихме създали вероятен дясноцентристки кабинет . Ще подкрепим градивни оферти, тъй че това ще бъде форма на външна поддръжка ", сподели Йесилгьоз.

Вилдерс, евроскептичен и анти-имигрантски политик-ветеран, прочут с русата си коса, назова думите на Йесилгьоз " доста разочароващи ".

Надминавайки всички прогнози, Вилдерс записа непредвидена от никого победа на изборите с антиимиграционна платформа, заемайки плануваните 38 места в 150-членния нидерландски парламент , много пред 25-те места, обезпечени от общата бюлетина на Лейбъристите и Зелените, и 24-те за досегашните ръководещи.

Но с цел да завоюва болшинство, той ще би трябвало да работи с най-малко две по-умерени партии, които споделиха, че би трябвало да се откаже от доста от антиислямските политики, с които е най-известен, преди да обмислят да работят с него.

Преговорите за коалиция се чака да лишават месеци.

Изборната победа на Вилдерс докара до митинги в няколко града . Мюсюлмански организации обявиха, че са обезпокоени от отношението към тях при вероятно държавно управление на Вилдерс, до момента в който групи, в това число " Грийнпийс ", обявиха, че се тормозят, че той ще анулира политиките за околната среда.
 Нидерландският министър на защитата е оптимист за помощта за Украйна след изборите
Нидерландският министър на защитата е оптимист за помощта за Украйна след изборите

За това има необятна социална поддръжка

Партийните водачи се срещнаха в петък за първи път след гласуването, с цел да обсъдят резултата с председателката на Народното събрание, която сподели, че полемиката е била " градивна ". Вилдерс назначи Гом ван Стриен, член на личната си партия в нидерландския Сенат, на позицията " verkenner " или " скаут ", с цел да изследва вероятните обединения.

Друг евентуален сътрудник на Вилдерс, Нов обществен контракт (NSC), нова партия, която взе 20 места в платформа за промени, сподели, че Вилдерс ще би трябвало да се откаже от заканите да напусне Европейския съюз и да промени клаузите на нидерландската конституция, забраняващи религиозната дискриминация, преди да може да обмисли съдействие.

" Смея да настоявам, че това няма да е най-лесната коалиция, която в миналото сме имали ", сподели водачът на NSC Питер Омцигт, добавяйки, че няма гаранция, че той също ще желае да се причисли към коалиция под управлението на Вилдерс.

Ранните позиции в съдружните договаряния постоянно се трансформират, когато договарянията се проточат. Преговорите след предходните холандски избори през март 2021 година лишиха рекордните 299 дни.

Ако напъните на Вилдерс в последна сметка се провалят, други партии могат да се опитат да изградят по-центристка коалиция без него. Нови избори са крайната опция, в случай че не може да се реализира съдружно съглашение.

Сред по-малките партии Движението на гражданите-фермери (Boer Burger Beweging - BBB) съобщи, че би било готово да ръководи с Вилдерс. Лидерът Каролин ван дер Плас дойде за диалозите със жанр, возейки се в зелен трактор.

Тя сподели пред кореспонденти в четвъртък, че чака Вилдерс да се откаже от най-нежелателните елементи от платформата на своята партия, с цел да завоюва поддръжка.

" Вилдерс даде обещание да бъде по-мек, в този момент би трябвало да го покаже ", сподели тя.

Седемте места на BBB в долната камара на Народното събрание не биха били нужни за болшинство там, само че тя има огромен брой места в Сената, който има властта да блокира законодателство.
 В Русия се радват на успеха на Вилдерс
В Русия се радват на успеха на Вилдерс

Руски пропагандни медии напомнят визитите му в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР