Надали има човек, който не предпочита да купи стока или

...
Надали има човек, който не предпочита да купи стока или
Коментари Харесай

В кои месеци е най-изгодно да купуваме определени стоки

Надали има човек, който не избира да купи стока или услуга, която е с понижена цена. Търговците оферират най-различни понижения, акции и промоции, само че междинния консуматор не може да следи всичко. В същото време огромна част от промоциите са типични за избрани артикули и интервали от годината. Затова е добре да знаем, в кои интервали е най-изгодно да се купуват избрани артикули, показват от " Активни консуматори ".

От асоциацията " са групирали опциите, тъй че да посочат преференциални времеви интервали, както и най-типичните процентни отстъпки, от които можем да се възползваме.

И до момента в който може би е интуитивно, че зимните облекла са по-евтини през лятото, а летните през зимата, то не е ненужно да си имаме дребен справочник на разположение по кое време и какво да купуваме допустимо най-евтино.

Стоки със сезонни понижения
Климатици

Все повече семейства минават към отопление и изстудяване на стаите, употребявайки електрическа енергия. Климатиците са един всеобщо наличен, първокласен и „ зелен “ метод да се оправим както с жегите през лятото, по този начин и с ниските температури.

Очаквано климатиците поддържат най-високи цени през лятото, есента и зимата. Не по този начин обаче стоят нещата в интервала сред февруари и юни. С идването на пролетта температурите се покачват, хората стартират да прекарват от ден на ден време на открито и, естествено, търсенето на климатици спада. Точно тогава и търговците дават отстъпки в порядъка на 5 до 15%.Бонус може да бъде и безплатният монтаж, за който цените стартират от към 200 лева

Градинско съоръжение

Промоциите на градинско съоръжение стартират при започване на август. В този интервал множеството семейства, търсещи такава стока, към този момент са напазарували нужните им неща на постоянна цена.

Август и септември са месеците, в които може да обърнем повече внимание на пазара на градинско съоръжение, в случай че търсим преференциална покупка. Търсенето спада, а търговците пробват да разчистят останалата стока, предлагайки отстъпки от 10 до 30%.

Летни облекла и обувки

Едва ли има потребност да споделяме, че най-изгодният интервал за закупуване на летни облекла не е при започване на лятото.

Краят на август и началото на септември е времевият интервал, в който може да попаднем на най-големите разпродажби на летни облекла. Търговците се стремят да разчистят място за новото зареждане на подхощяди есенни и зимни облекла и обувки. В този интервал може да попаднем на отстъпки от порядъка на 20 до 50%. В самия завършек на лятото пък не е изключено и да намерим облекла, които са с 60-70% по-евтини от истинската им цена.

Зимни облекла и обувки

Тук още веднъж хубавичко логичност ни води към извода, че няма да открием огромни промоции при започване на зимния сезон, в случай че търсим точно зимни облекла и обувки.

Изгодното време да напазаруваме на ниска цена въпросните артикули е в краят на януари и началото на февруари. В този интервал още веднъж може да попаднем на отстъпки от 20 до 50%.

Автомобилни гуми

Автомобилните гуми, летни, зимни или всесезонни, са една от стоките, които неизбежно задържат цената си целогодишно.

Ако въпреки всичко решим да опитаме да открием преференциална оферта за зимни или летни гуми, то подобаващият миг би бил преди началото на най-горещия и най-студения сезон от годината. Април месец е времето, в което можем да открием летни гуми на малко по-достъпна цена, като тогава търговците оферират отстъпки от 10 до 15%. Подходящият месец за извършване на покупки на зимни гуми е октомври, като още веднъж, с малко повече шанс, ще намерим гуми с 10-15% надолу.

Смартфони

За положително или не – смарт телефоните към този момент са неизменима част от всекидневието ни. Тук мъчно може да определим прецизен времеви интервал от годината, в който е най-изгодно да си купим ново устройство, само че въпреки всичко има моменти, в които можем да попаднем на преференциална покупка.

Ако държим на най-новия модел от дадена марка смарт телефон, то може да си закупим подобен по време на предварителните поръчки. Тогава търговците дават отстъпка от 5 до 10% за най-напористите си клиенти и фенове на дадена марка.

Ако въпреки всичко не ни е приоритет да притежаваме най-нов модел смарт телефон, то преференциално можем да закупим подобен при излизането на пазара точно на новите модели. Тогава, цените на старите респективно пада, като можем да попаднем на отстъпки от 10 до 30% за по-старите модели, въпреки чисто нови. Колкото повече остарява даден модел, толкоз по-ниска е и цената му. Което, несъмнено, важи и за други творби на технологиите.

Хотелски нощувки

Тук, както и при зимните и летните облекла, е ясно, че няма да нощуваме преференциално в хотел на морето по време на най-натоварената част на сезона. Ако въпреки всичко търсим това, то колкото по-рано запазим местата си, толкоз по-леко ще бъде за джоба ни.

Най-изгодните нощувки в хотел може да открием на местата, където сега няма огромна претовареност и напор на туристи. Пример за това могат да бъдат хотели по морето през студените или преходните сезони на годината.

Друг вид е да потърсим новооткрити хотели. В този случай хотелиерите, в опит да привлекат посетители и да дадат старт на развиването на хотела, оферират отстъпки от порядъка на 10-30% за нощувка.

Ски и сноуборд екипировка

Не са малко феновете на зимните спортове в българия, имайки поради опциите, които българската природа предлага.

Ако желаеме да се възползваме от преференциална покупка на ски и сноуборд екипировка, то това можем да сторим в интервала от началото на март до април, та чак до август. Търговците разчистват складовете в този интервал, зареждат новата стока и провеждат промоции, с цел да могат въпреки всичко да осъществят продажби в топлото време. При добра инспекция на пазара, можем да се натъкнем на отстъпки от 10 до 50%.

Матрак

Да спим на комфортен и подобаващ матрак е значимо за всички нас. Добрият сън и здравото тяло са от основна значимост за битуването ни.

Типично, новите модели матраци излизат на пазара в месеците април и май. Малко преди този момент, търговците следва да разчистят място за зареждане на новите модели. За нас пък това е и преференциален миг да се възползваме от отстъпка за матрак от порядъка на 10-40%, като е допустимо да намерим преференциална оферта още през месец март, до месец май.

Фитнес съоръжение

„ Нова година-ново аз ” си споделяме нерядко към края на годината. Често хората обвързват това с влизането си в по-добра физическа форма, а фитнес промишлеността следва да отговори уместно и бързо на постоянно моментния изблик на мотивация у хората.

Януари месец е подобаващото време да си напазаруваме фитнес съоръжение, в случай че желаеме да влезем във форма или просто да обогатим домашния си фитнес. А за комерсиалните фитнеси – и залите си. Търговците притеглят клиенти и дават отговор на търсенето в този интервал като оферират отстъпки от 10 до 30%.

Ученически такъми

Септември наближава, отпускарският сезон е към края си и следва да се върнем към ежедневните си задания, а децата... към учебно заведение. Някъде и в този интервал родителите стартират да „ щурмуват ” магазините в търсене на всички нужни училищен такъми за децата си за новата образователна година.

Ако желаеме да избегнем цялата лудница и да хванем налични цени, когато търсенето е към момента едва, тот ова може да сторим в интервала юли месец до началото на август. Тогава всеобщо към момента мислите са ориентирани към оползотворяването на лятната отпуска, а децата не са почнали да отброяват дните до започване на учебно заведение. Това е и подобаващ миг да се натъкнем на училищен такъми с отстъпки от 10 до 30%

Стоки с празнични понижения
Освен че можем да се възползваме от понижения на разнообразни артикули в подобаващия времеви диапазон от всяка година, то не трябва да подценяваме и отстъпките, които оферират търговците, по време на разнообразни празници. Тук е мъчно да определим каква би била процентната отстъпка за продуктите участващи в дадена промоция, само че сигурно можем да се натъкнем до отстъпки от порядъка на -70%.

Черен петък

Черният петък обичайно се организира в четвъртия петък на месец ноември. Иначе казано – ден след Деня на благодарността в Съединени американски щати. Интересен факт е, че през 2003 и 2005 година това е денят преди всичко по продажби в Щатите.

Черният петък към този момент е прочут на по-голямата част от българското население и сигурно на болшинството от търговците. Това е комфортен миг за тях да разчистят остарялата стока с огромни понижения, както и да опитат да привлекат нови клиенти.

По време на този самобитен празник за потребителите може да се натъкнем на промоции на артикули вариращи от бяла техника, през чорапи, та чак до футболни топки. Затова и в таблица 2 сме отразили единствено примерни артикули, които можем да открием на понижение.

Важно е да отбележим, че хитростта на търговците ги изкушава да основават фиктивни промоции на сходни празници. Иначе казано – авансово покачват цените на дадена стока, като видимо дават голяма отстъпка, а действително я продават на пазарната ѝ цена. Естественият лек против това събитие е да наблюдаваме, проучваме и най-важно – да съпоставяме пазара. А в случай че инцидентно (или не), попаднем на сходен случай, то умерено можем да подадем сигнал до Комисията за отбрана на потребителите за нелоялна комерсиална процедура.

Великден

Периодът към Великден също е прочут с отстъпките на разнообразни артикули, които търговците оферират. Процентните остъпки и разнообразието на артикули с понижение тук мъчно доближават равнищата на Черен петък. Все отново си заслужава да отделим време, с цел да проучим пазара, в случай че желаеме да спестим пари за небходимите ни покупки.

Свети Валентин

Макар празникът на любовта да е по-подходящ за търсене на половинка в живота, то там някъде, от задните редове, ни намигат и разнообразни промоции.

Свети Валентин е комфортен празник да огледаме пазара за понижение на бижута; бутикови дрехи; бонбони; промоционални предложения за почивки; самолетни билети и всичко друго, което заобикаля любовта сред двойките.

Коледни и новогодишни промоции

Когато приказваме за празнични понижения, няма по какъв начин да не споменем коледните и новогодишни празници. Тук още веднъж преобладаващата част от търговците се втурват да дават понижения на огромно многообразие от артикули.

Както и по време на Черния петък, стартират да ни заливат с реклами за разнообразни отстъпки. Също доста комфортен миг да разгледаме пазара във всички направления, защото можем да се натъкнем на положителни предложения за съвсем всевъзможни артикули.

LAST-MINUTE предложения

Last-minute е публикуван термин описващ модел, при който търговците на дадена услуга (най-често), афишират промоционални цени. От „ last-minute ” можем да изходим, че това се случва в диапазона към крайния период за покупка на дадената услуга. На български можем да го преведем като покупка в последния вероятен миг. Важното за нас, несъмнено, е тази покупка да е преференциална.

Най-често този вид покупки можем да осъществяваме, когато става въпрос за хотели, самолетни билети, круизи и пътешестване, което се провежда от туристическа организация. Трябва да имаме поради, че рядко има алтернатива за възобновяване на парите, които сме дали, когато се възползваме от подобен вид промоционална покупка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР