Над половината от лежалите в болница българи оценяват разходите по

...
Над половината от лежалите в болница българи оценяват разходите по
Коментари Харесай

Половината българи смятат, че лечението в болниците е скъпо

Над половината от лежалите в болница българи правят оценка разноските по лекуването си като по-скоро високи или доста високи. За над 40% от хората, платили за нещо при престоя си в болница, сумата не е била обективна по отношение на препоръчаната им грижа. Това сочат данни от социологически сондаж на " Галъп интернешънъл " за настройката на пациентите, претърпели лекуване в болница през миналите пет години.

Сондажът е на основата на директни изявленията измежду 772 души. Той няма претенцията за оптималната представителност, а е добавка към данните за по-големия план на организацията и уеб страницата clinica.bg показател на лечебните заведения.

Целта на показателя е да даде повече бистрота за активността на лечебните заведения при някои обществено значими заболявания, като за начало са проучени онкологията, кардиологията и неврологията. Идеята е пациентите да имат по-добре осведомен избор, както и да се уточни и на институциите до каква степен лекуването е налично, сложно и качествено в обособените лечебни заведения.

Общо към две трети от българите, които са били в болница през последните пет години, са " доста удовлетворени " или " по-скоро удовлетворени " от грижата, която са получили, сочи още изследването на " Галъп ". " В този отговор се оглежда и общото удовлетворение, че е реализирано лекуване - единствено в петнайсетина % от случаите се е наложило по-късно да се влиза в болница за същото ", означават от организацията. Една трета обаче не са останали задоволени от грижите, които са получили в лечебните заведения, предава в. " Сега " в днешния си брой.

Чувствителен дял от лежалите в болница в последните години - двама от всеки петима - споделят, че са се наложили заплащания, които считат за изключителни, спомагателни и голословни. Под 20 на 100 обаче са декларирали, че не са имали разноски при престоя си в болница, а за към 25 на 100 разноските са били по-скоро ниски. За останалите те са били високи. За половината от интервюираните това е било заслужено по отношение на грижите, които са получили, а за останалите - не.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР