Над 9 000 деца са допълнително записани в образователната система

...
Над 9 000 деца са допълнително записани в образователната система
Коментари Харесай

Над 9 000 деца са допълнително записани в образователната система в началото на учебната година

Над 9 000 деца са в допълнение записани в просветителната система при започване на тази образователна година. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет след съвещанието на Координационното звено по Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. Още към 10 000 са записани непринудено, само че 8 000 от тях са на възраст сред 5 и 7 години, 2 000 са възраст сред 11 и 19 години. Според просветителния министър задачата е да се направи този механизъм резистентен и работа му още по-ефективна.

Красимир Вълчев посочи, че механизмът през тази и идната образователна години ще бъде фокусиран най-много не върху първичното записване, а в ежедневното посещаване на децата в учебно заведение. Той добави, че напъните, които поставят тези над 1 200 екипи, с цел да убедят децата да посещават учебно заведение, са колосални, само че пък показвали, че когато институциите работят дружно има резултат от това. Основната причина за нередовно посещаване на децата в наложителна учебна и предучилищна възраст са най-много културни, уточни просветителният министър и посочи, че в една част от родителите липсва просвета и почитание към образованието. Той добави, че се работи за осведомителна съгласуваност на системата, тъй като крайната цел е да може да се наблюдава дали се съблюдава правото на образованието на всяко едно дете, което е обвързване на родителите. В момента имало компликации да се наблюдава този развой поради свободната подвижност в страната и отвън нея.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че работата на този механизъм има резултат, тъй като за първи път от 6 години делът на прибързано напусналите образование младежи понижава от 13,8 % на 12,7 %. Това е бил и един от изводите в обзора на Европейска комисия за обучение и образование за 2018 година, добави Дончев.

Според него е добре, че има напредък и той се вижда, само че наред с това националната цел е да се реализира 11 % на прибързано напусналите образование, като може и да се реализиран още по-амбициозни цифри. Според Дончев има резултат, тъй като хора, които до момента въобще не са посещавали учебни заведения, сами изявяват предпочитание да го вършат. Той даде образец, че 7 души на съвсем 19-годишна възраст са поискали да учат за първи път. По думите му това е второстепенен резултат от всички старания, които се поставят.

Томислав Дончев посочи, че когато със силата на убеждението не може да се реализира резултат, би трябвало да се постановат по-сериозни рестриктивни ограничения. Той уточни, че поради насъбрани повече от 5 отсъствия за интервала септември 2017 г.- януари 2018 година са спрени 55 000 месечни помощи за 2 млн. и 200 хиляди лева, предстоят да бъдат спрени още съвсем 49 000 помощи за интервала февруари - юли 2018 година, които са на стойност 2 млн. лева Това обаче в някои от случаите е било незадоволително, тъй като се оказвало, че част от тези лица имат спомагателни обществени заплащания и прекъсването на тези не им пречило толкоз. Затова, съгласно вицепремиера, би трябвало да се реши дали размерът на санкциите, които се постанова, е задоволително респектиращ. Освен това би трябвало да се ревизира дали санкции се постановат във всички от случаите, в които това би трябвало да се прави.

Трябва да се направи проверка и на това по какъв начин се издават медицински бележки за отсъствия, тъй като данните показвали, че имало огромен проблем с това, означи вицепремиерът. Томислав Дончев смята, че би трябвало да се увеличи и публичната разсъдливост и зоркост по тази тематика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР