Над 8000 лица ще бъдат обучени със средства на държавния

...
Над 8000 лица ще бъдат обучени със средства на държавния
Коментари Харесай

Учат млади хора за нова работа с пари от бюджета

Над 8000 лица ще бъдат подготвени със средства на държавния бюджет през 2019 година в нови професионални компетентности по поръчка на работодателя. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков при разкриване на кръгла маса за дуалното и професионалното обучение „ Знам, мога, богат съм и благополучен “ в Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “.

Министерството на труда и обществената политика се стреми да отговори на прогнозите за  търсене и предложение на фрагменти на пазара на труда и да улесни избора за професионална реализация. Изискванията към уменията на работната мощ непрестанно нарастват и по тази причина е нужно образованието и образованието да не завършват с напускането на университета, а да не престават през целия живот, уточни министър Петков.

За задачата министерството създава уеб основана осведомителна система, посредством която всеки ще може да направи информация по авансово заложени критерии каква е реализацията и междинната работна заплата за съответна икономическа активност, група специалности, степен на  обучение. Прогнозите на МТСП за пазара на труда до 2032 година демонстрират, че се чака да има дефицит на фрагменти със приблизително професионално обучение.

Образованието е един от най-важните цели за държавното управление, сподели вицепремиерът Томислав Дончев на същата полемика. Той добави, че би трябвало да се промени отношението към образованието. " Образованието е допустимо най-хубавата инвестиция ", посочи Томислав Дончев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че дуалното и професионално обучение е значимо, тъй като опцията да се образова човек в специалност, дава самочувствие и независимост. " Свободата е най-важното нещо, което дава специалността ", добави Фандъкова. По думите й моделът на дуалното обучение е едно най-големите благоприятни условия за България. Тя благодари на държавното управление, че продължава промяната в образованието, като основна част от тази промяна е развиването на професионалното обучение. Фандъкова уточни, че в София към този момент има 5 професионални гимназии, които работят по модела за дуалното образование.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов разяснява, че без просвета и обучение няма по какъв начин да има работеща стопанска система и страна. Според него дуалното образование дава опция на човек да разбере дали може да прави нещо, което да го удовлетворява. " Всеки един човек, който влага в вярното за него обучение и благоприятни условия, скоро ще получава по-добри приходи, тъй като бизнесът търси висококвалифицирани хора ", добави министър Караниколов.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи, че има дефицит на работна мощ. Най-голям е в техническите професионални посоки, които са с профил математика и естествени науки. Поради тази причина е преструктуриран приемът в системата на висшето обучение и е предоставено и в допълнение финансиране на професионалните гимназии за тези специалности, а от тази година са планувани да се дават и добави стипендии. Образователният министър посочи, че към този момент е почнала дуалната форма на образование. Преди 4 години, в първата година, са се присъединили 300 възпитаници, до момента в който тази година те са близо 3 000, само че съгласно министър Вълчев това към момента не е задоволително. Планирани са средства от държавния бюджет, които са предопределени за стипендии на учениците, които се образоват в дуалната форма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР