Над 800 тона храни със завишено количество пестициди са спрени

...
Над 800 тона храни със завишено количество пестициди са спрени
Коментари Харесай

БАБХ спира 7 пъти повече храни със завишени пестициди на „Капитан Андреево“

Над 800 тона храни със повишено количество пестициди са спрени от импорт у нас през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ от връщането на контрола на страната на пункта до края на юни, което е със 727.49% повече по отношение на същия интервал през 2021 година

Ръстът на отхвърлените артикули в интервала 20 май – 25 юни по отношение на предходния месец /13.04 – 19.05.2022/ е с 261,22%, без значение че общият размер храни, които подлежат на здравен надзор, понижава след поемането на лабораторията от БАБХ.

Резултатите от инспекцията и разбора на настоящата обстановка на граничния пункт бяха показани на конференция на зам.-министъра на земеделието в оставка Иван Христанов и изпълнителния шеф на БАБХ Христо Даскалов.

Извънредната задача на Главна дирекция „ Здравеопазване и сигурност на храните “ към Европейската комисия, която се организира по покана на държавното управление и БАБХ в интервала 6-9 юли, е открила над 30 хронични нарушавания в контрола на „ Капитан Андреево “.

Българската страна е получила най-малко 38 сигнала и запитвания от европейски и други институции по отношение на проблеми на „ Капитан Андреево “ през последните 3 години, като реакцията на предходните ръководещи е официална и нищожна, споделят от министерството. Сред тях се откроява недоволство с въпрос от 2017 година на члена на Европейския парламент Кати Пири от холандската Лейбъристка партия, че „ хиляди жители на Европейски Съюз още веднъж са претърпели съществени неудобства заради корупционни практики в България, като да вземем за пример хората да бъдат принудени да заплащат подкупи на границата с Турция “.

„ Всички данни и сигнали свидетелстват за това, че най-доходоносните действия са били приватизирани. Продължаваме да се борим с контракта за наем на частната компания за лабораторията, спечелила след нереален търг, в нарушаване на законодателството, процедурите и заповеди на министъра. Продължават заканите към чиновници на ниско равнище ", сподели Христанов.

" Трима инспектори на БАБХ, които трябваше да спомагат за одита на Европейска комисия, не пристигнаха на работа, откакто си пуснаха болничен по едно и също време. Вече са подадени голям брой сигнали към институциите ГДБОП, ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Гранична полиция, Агенция „ Митници “. Още идната седмица ще подадем нови. Сигнализираме и европейските институции, с цел да не допуснем възобновяване на старите схеми на основния за Европейски Съюз граничен пункт “.

Анализът на статистическите данни от системата TRACES демонстрира освен фрапантни количествени разлики, свързани с пренасочените и унищожените партиди в интервалите преди и след премахването на частната лаборатория от границата, а и несъответствия сред броя на партидите и килограмите на изследваните храни, стана ясно още на конференцията.

Частната лаборатория е записала доста повече проучвания, в сравнение с е физически допустимо да бъдат осъществени в границите на един ден. В 15 от общо 23 обследвани месеца са регистрирани до над 150% повече резултати от проучвания, в сравнение с разрешава теоретичният потенциал на оборудването. Възниква въпросът дали тези проби са били осъществявани в реалност, или в системата са регистрирани нереални документи, или пък са осъществявани, само че без да съблюдават протокола за лабораторни проучвания на Европейски Съюз.

В системата TRACES са открити и голям брой други необясними данни, като прави усещане, че за месец юли 2021 година там няма записана нито една върната партида и стока.

Държавата възвърне контрола си на границата на 20 май 2022 година, като през миналия десетгодишен интервал той беше в ръцете на частната лаборатория “Евролаб “, а всички пространства бяха отдадени чартърен на една и съща компания.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР