Над 7000 души от четири тютюнопроизводителни района са се включили

...
Над 7000 души от четири тютюнопроизводителни района са се включили
Коментари Харесай

Над 7000 души от четири тютюнопроизводителни района са се включили в програмата Забавно лято, грижовна есен

Над 7000 души от четири тютюнопроизводителни региона са се присъединили в програмата " Забавно лято, грижовна есен " от стартирането ѝ през 2015 година до през днешния ден.

Кампанията е ориентирана към децата с проведени летни академии, към възрастните хора в тези райони - със профилирани медицински прегледи, и към локалните бизнесмени с съвещания за пускане на бизнес. 

Постигнатите през годините резултати показаха уредниците, сътрудниците и участниците в програмата.

В обръщението си към присъстващите Вержиния Джевелекова, управител връзки с обществеността във Филип Морис България – компанията, която обезпечава финансовата поддръжка за програмата, показа през какви компликации е минал екипа в търсене на благоприятни условия за подкрепяне на тютюнопроизводителните общности в дребните обитаеми места.

„ Стартирайки пред 4 години с едно обитаемо място – Сатовча, с първите летни детски академии и медицински прегледи за възрастни хора, през днешния ден резултатите от реализирането на програмата са налице. В отговор на потребностите на локалните общности, самодейностите последователно се разрастваха, а включените райони ставаха от ден на ден. Днес към този момент програмата е обхванала общо над 7000 души в общините Благоевград, Хасково, Кърджали и Силистра. За да създадем благоприятни условия за стопански напредък и да върнем младежите в отдалечените региони, през последната година дружно с Центъра за предприемачество „ Ринкърс “ създадохме и Академията за локални бизнесмени, която подкрепя започващия бизнес в тези региони посредством образования и финансова поддръжка ”, добави тя. 

От стартирането на „ Забавно лято, грижовна есен ” през 2015-а година до в този момент в програмата са се присъединили общо над 7000 души – близо 2000 деца, 5000 възрастни и над 200 локални бизнесмени.

През годините са осъществени над 70 летни академии за деца, над 8 000 профилирани медицински прегледи за възрастни хора и над 150 съвещания за пускане на бизнес по места.

Програмата се реализира от Фондация BCause в съдействие с Фондация „ Направи положително – Александровска “, и Народно читалище „ Бъдеще в този момент “. 

Лета Панайотова, основател на образователните стратегии от Народно читалище " Бъдеще в този момент ", Миглена Костова - зам.-директор на СУ „ Васил Левски ”- гр. Дулово, Таня Енчева, преподавател в СУ „ Васил Левски ”- гр. Дулово и Джеват Дунчев, шеф на СОУ " Св. Св. Кирил и Методий " - с. Сатовча, описаха, че детските академии в границите на програмата са съумели да трансформират настройката на учениците към образователния развой и да засилят любознанието им, което се е отразило по-късно и на представянето им в учебно заведение. 

Нина Райчева, координатор на програмата от Фондация „ Направи положително - Александровска ”, доктор Стефан Найденов, кардиолог и Шеип Панев, лекар-стажант в програмата пък описаха за срещите си с пациенти в отдалечените обитаеми места. По думите им на прегледи са пристигнали и възрастни хора, които в никакъв случай през живота си не са ходили на доктор, имало е случаи, в които пациенти са спасявани в сериозен за заболяването им миг. Открити са и случаи на онкозаболявания, а пациентите са лекувани по-късно в София. 

Много от тях са разказали, че нямат достъп до профилирани прегледи, а поради ниски приходи или липса на компаньон не съумяват да стигнат до лечебни заведения в по-големи обитаеми места.

Програмата е осигурила и съвещания и поддръжка за дребния бизнес - посредством срещи с ментори в „ Академията за локални бизнесмени “. 

През годините програмата „ Забавно лято, грижовна есен “ е получила редица оценки, измежду които за „ Най-добра стратегия на малко и приблизително дружество “ от Българския дарителски конгрес през 2017 година и премия за виновен бизнес от Българския конгрес на бизнес водачите през 2016 година През 2019-а година програмата за корпоративна обществена отговорност на Филип Морис България продължава с уголемен обсег, дадоха обещание основателите й.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР