Над 700 дървета засажда Столичната община тази пролет.паркове, градини и

...
Над 700 дървета засажда Столичната община тази пролет.паркове, градини и
Коментари Харесай

Над 700 дървета засажда Столичната община тази пролет


Над 700 дървета засажда Столичната община тази пролет.

паркове, градини и зелени линии по транспортни трасета на територията на Столична община ще бъдат засадени над 700 броя дървета,

като към днешна дата са засадени 350 броя от тях, оповестиха за Българска телеграфна агенция от дирекция „ Зелена система “ на общината.

На територията на Столичната община към днешна дата има 74 вековни дървета.

През 2022 година е регистриран летен дъб на ул. „ Джеймс Баучер “, в регистъра на Министерството на околната среда и водите, забележим на формалната им страница.

Усилията на Столичната община по засаждане на дървета не престават и на 7 април стартира третият залесителен сезон в новата гора на София в с. Негован, където ще бъдат засадени 20 хиляди фиданки до 14 май, показаха от общината.

Инициативата „ Новата гора на София – 2 “ в с. Негован стартира напролет на 2022 година Кампанията има за цел да трансформира в горска територия общо 137 дка общински непригодни аграрни земи, намиращи се в землището на с. Негован, регион „ Нови Искър “.

През този залесителен сезон планираме да засадим общо 20 хиляди широколистни фиданки на повърхност от 30 декара. Посадъчният материал и уредите за засаждане се обезпечават от Столичната община,

а за осъществяване на самите залесителни действия се разчита напълно на доброволци.

От там оповестиха, че всеки доброволец, искащ да се включи в дейностите по залесяване, може да го направи до 14 май, всяка събота и неделя,

Дейностите по образуване на самодейността се извършват от дирекция „ Околна среда “, а самото залесяване се реализира със съдействието на лесовъдите от общинско дружество „ Управление на общински земи и гори “ към Столичната община.
За удобството на доброволците през интервала на акцията Столичната община откри краткотрайна спирка „ Новата гора на София – 2 “ на крайградската автобусна линия №20 за достъп до терена в землището на с. Негован, която потегля от площад „ Лъвов мост “.
От началото на пролетната залесителна акция на 2023 година, досега,

В извършените два залесителни сезона през 2022 година в „ Новата гора на София – 2 “ – с. Негован, са залесени 30 500 фиданки на повърхност от 48,8 дка, благодарение на 2510 доброволци.

Столичната община организира разнообразни акции и стратегии за безплатно даване на материали, с които поддържа жителите за реализиране на по-зелена и здрава околна среда.

Кампания „ Моето зелено учебно заведение “ и „ Моята зелена детска градина “:

Целта на акцията е да се засадят дървета в учебните заведения и детските градини, където това е допустимо и до този миг не се е случило, както и посредством увеличението на зеленината в дворовете на образователните заведения да се усъвършенства качеството на атмосферния въздух;

Основната цел на самодейността е да се реализира повече зеленина и повече чист въздух във всеки квартал;

Столичната община засажда нови горски масиви в крайградските региони на града, като част от ограниченията за възстановяване на качеството на въздуха. Целта е основаване на зелен пояс;

Програма „ Зелена София “:

През 2011 година стартира стратегия „ Зелена София “, чиято съществена задача е облагородяване и постигане до повече зелени площи и предблокови пространства на територията на всички региони на територията на Столичната община.

На 27 март стартира за 11-а година програмата „ Зелена София “, по която се одобряват документи с планови оферти до 17:00 часа на 28 април т.г.

От 2 май до 21 юни ще се проведат първи, втори и трети стадий на класиране, след което на формалната страница на Столичната община ще бъде оповестен лист с класираните и утвърдени претенденти, осведомят от общината.

Столичната община се грижи за преработката на зелените боклуци и е осигурила разделно събиране и превозване на клони, трева, дървета от междублокови пространства и публични паркове и градини, в това число и на такива от частни дворове и градини.

построена с европейски средства в границите на Фаза I на план „ Изграждане на интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община “.

Инсталацията е с потенциал да приема и обработва 44 хиляди тона годишно разделно събрани биоотпадъци от територията на общината.

Съоръжението действа като две обособени софтуерни линии – за отнасяне на до 24 хиляди тона/год. зелени боклуци и до 20 хиляди тона/год. хранителни и кухненски боклуци от семействата,

общинските институции и комерсиалните обекти.

Постъпващите в инсталацията зелени боклуци минават редица софтуерни обработки като процесът е изцяло автоматизиран, стопански ефикасен с висока продуктивност, а по време на зреенето на компостния материал не се отделят излъчвания. Процесът на компостиране се базира на био-химични процеси, осъществявани от микроорганизми, трансформирайки органичните субстанции в хумус. Качественият компост е изключителна опция за възобновяване на плодородния почвен пласт.

След въвеждането в употреба на инсталацията в края на 2013 година, Столичната община разполага с потенциал да оползотворява биоотпадъците от територията си по съвременен и екологосъобразен метод.

За интервала 2014 година – декември 2022 година общото количество третирани зелени боклуци е към 113 хиляди тона, създаденият компост е към 77 хиляди т., от които към 170 т. са раздадени гратис на семействата на територията на общината.

Столичната община продължава и самодейността „ Компостирай у дома “, към която има огромен интерес измежду жителите на София и се организира към този момент за четвърти път. През 2018 година общината даде гратис 2800 бр. компостери на семействата в столицата. Предвижда се по актуалната акция да бъдат раздадени до две хиляди бр. компостери.

с голям брой странични отвори, осигуряващи непрекъснат приток на О2 и малки врати в основата, които разрешават лесното добиване на компоста. Компостът съставлява натурален, освен това съвсем гратис създаден, тор, чието внасяне в почвата усъвършенства нейния състав, прибавят се и нужни за растежа и развиването на растенията хранителни субстанции в съответствие, близо до оптималното.

Компостът се подготвя от събраните в градината листа, окосена трева, всевъзможни други растителни боклуци, боклуци от кухнята като обелки от плодове и зеленчуци, листа от спарен чай, останки от кафе и други

В интервала 2 – 13 май 2023 година компостерите, декларирани от семействата, по сегашния стадий на акцията, ще бъдат раздавани от Столична община посредством районните администрации,

С оглед обгръщане на по-голям брой семейства на Столичната община, които да бъдат подтиквани към понижаване на крайния битов хранителен и зелен боклук,

Очаква се това да подкрепи осъществяването на условията и задачите за понижаване на количеството депонирани битови биоразградими боклуци, осведомят от общината.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР