Докато бяха министър и заместник министър Борислав Сандов и Тома

...
Докато бяха министър и заместник министър Борислав Сандов и Тома
Коментари Харесай

Защо Тома Белев и Борислав Сандов не одобриха защитена местност Камчийски пясъци?

Докато бяха министър и заместител министър Борислав Сандов и Тома Белев не откриха време да одобрят предпазена територия Камчийски пясъци.

Процедурата по възобновяване на предпазена околност Камчийски пясъци е почнала през май 2021г., по предложение от няколко неправителствени организации.

През декември 2021г. Сандов и Белев поемат ръководството на Министерството на околната среда и водите. Оттогава, до края на предварително прекратения мандат на кабинета Петков през август 2022г., двамата зелени деятели не откриха време да защитят Камчийските пясъци. Причината е, че бяха заети да решат други, по-важни проблеми – подписване на контракт за защита на зоните по Натура или разрешаване на застрояването на Аркутино.

Намериха време и метод, единствено в границите на към 2 месеца, да разгласят предпазена морска  територия Корал, където семейството на някогашния министър председател Кирил Петков необезпокоявано да карат сърф и кайт.

Защитата на Камчийските пясъци бе осъществена от предходния министър на екологията Юлиян Попов. Още с встъпването на Попов на поста еколозите започнаха акция против него, а партията им „ Зелено придвижване “ смъкна политическото доверие от него. Атаките против Попов бяха предизвикани от обстоятелството, че Борислав Сандов и Тома Белев не бяха върнати отпред на Министерство на околната среда и водите, с цел да продължат да извършват корпоративните и личностни ползи на зелените неправителствени организации и да раздават публични средства на доближени до тях организации.

Тома Белев като заместител министър с сектор Биоразнообразие и предпазени територии не откри време да пусне една заповед за отбрана на Камчийски пясъци, само че откри да позволи застрояването на един от дребното останали незасегнати от строителството плажове - Аркутино ситуиран в резервата Ропотамо.

Обявяването на предпазена зона Камчийските пясъци е чудесна вест, само че размерът на тази околност е прекомерно огромен - над 4500 дка, и дружно с няколко зони по Натура провалят избора на трасе на стратегическият обект Автомагистрала Черно море.

По информация на Еко Новини неправителствени организации са обжалвали пред Върховния административен съд заповедта за установяване на предпазена околност Камчийски пясъци. Те считат, че няма задоволително научни данни, които да потвърждават съществуването на всеки квадратен метър на неповторими за Европа и България растителни и скотски типове, както и естествени пясъчни формирания. Според подалите жалбата не би трябвало да има опълчване отбраната на природата с  публичният интерес и правата на общини и притежатели.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР