Над 70 хиляди души годишно умират от сърдечно-съдови заболявания в

...
Над 70 хиляди души годишно умират от сърдечно-съдови заболявания в
Коментари Харесай

Внезапната сърдечна смърт убива повече млади хора в България от всяка друга болест

Над 70 хиляди души годишно умират от сърдечно-съдови болести в България всяка година, а в към две трети от случаите повода е неочаквана сърдечна гибел. Това е ненадейно прекъсване на сърцето, при което гибелта настава в границите на 1 час. Наред с злополуките по пътищата това е най-честата причина за несвоевременен завършек на млади човешки животи в страната ни.

Това предизвестиха от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България по време на конференция през днешния ден. Според международната статистика неочакваната сърдечна гибел убива към 3 милиона души годишно и е по-смъртоносна от рак на гърдата, рак на белия дроб, инсулт и СПИН взети дружно.

Само един от 10 индивида в България, които изпаднат в това сериозно положение, съумяват да оцелеят, демонстрира още статистиката. Шансът им да бъдат избавени е допустимо по-бързо да стигнат до болница, където да бъдат дефибрилирани. За тези, които оцеляват, има доста нараснал риск от това случаят да се повтори още веднъж, обясниха експертите.

До 40% от тези пациенти обаче могат да бъдат избавени, в случай че в точния момент им бъде подложен имплантируем кардиовертер дефибрилатор, който разпознава нарушаванията в ритъма на сърцето и подава сърдечни импулси при нужда, в това число и в случай че спре, обясниха още кардиолозите. В момента такива устройства се слагат с отчасти финасиране от здравната каса на част от пациентите, които към този момент са претърпели неочаквана сърдечна гибел, с цел да се предотврати още един случай. Това е вторична профилактика, само че от съсловното съдружие оферират здравната каса да стартира да включва в плановете си и хората, при които е открит риск от неочаквана сърдечна гибел и с превантивно слагане на устройството тя въобще да се предотврати - т.е. за първична профилактика.

За предходната година са сложени 132 броя такива дефибрилатори, само че съгласно експертите най-малко 300 души годишно в България се нуждаят от машинката, а в случай че гоним междинното европейско равнище на имплантите - броят би трябвало да е по-близо до 600. Кардиолозите прецизираха, че сега здравната каса покрива 6000 лева от импланта, само че цената му е сред 10 и 14 хиляди лева, а и се постанова да се сменя на към пет години, които пациентите би трябвало да платят сами.

Според изчисленията на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология потреблението на уредите вместо на медикаментозните лечения, които тези пациенти би трябвало да одобряват за положението си и за евентуалните затруднения, може да излезе по-евтино и по-щадящо. Засега договарят с касата тя да поеме 80% от цената на дефибрилаторите и да усили броя им за годината. Това ще коства сред 500 хиляди и 1.2 млн. лева в допълнение на бюджета й.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР