Над 7 км велоалеи са изградени в Силистра по проект

...
Над 7 км велоалеи са изградени в Силистра по проект
Коментари Харесай

Над 7 км велоалеи са изградени в Силистра по трансграничен проект


Над 7 км велоалеи са построени в Силистра по план " Екологично чист превоз в трансгранична зона Наводари - Силистра ", по стратегия Interreg V-A Румъния и България. Това сподели кметът на Община Силистра доктор Юлиян Найденов по време на локалната конференция по план " Европа в България: Общо бъдеще ", хазаин на която е Националният пресклуб на Българска телеграфна агенция в крайдунавския град.

Трансграничният план " Екологично чист превоз в трансгранична зона Наводари – Силистра " започва през април 2018 година. Общата европейска финансова помощ по плана е 7 896 727,80 евро, като средствата за община Силистра са 3 062 136 евро. Водещ сътрудник по плана е община Наводари, а община Силистра е сътрудник.
-->
По плана са закупени 60 велосипеда, от които 30 са електрически. За тях е планувана станция за зареждане. Построен е слънчев паркинг с две места за зареждане на електрически автомобили, беше отпечатан справочник с туристически обекти в Силистра и румънския град Наводари. Изданието е на български и британски език и съдържа направления, карти и информация за културно-исторически обекти и места за настаняване и хранене в двете обитаеми места.

Със средства по плана беше ремонтиран 500-метров сектор от централна улица в града.

" За нас са доста значими и настоящи са плановете, които осъществяваме по трансграничното съдействие, които осъществяваме с нашите сътрудници от Румъния.

До края на август ще завърши ремонта на покрива на Художествената изложба в Силистра. Друг забавен план е " Подобряването на сигурността на корабоплаването по река Дунав в трансграничния район Кълъраш – Силистра ", който е част от визията за доближаване в Европейски Съюз. Общата стойност на плана е над 11 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ е над 3 млн. лв.. По този план подписахме контракт за създаване на електрически катамаран за 35 пасажери. Смятам, че той ще бъде извънредно атрактивен, както за нашите съграждани, по този начин и за гостите на Силистра. Те ще могат да осъществят разходка по реката до румънския град Кълъраш. Очаквам това да притегли доста нови туристи в нашия град “, сподели доктор Найденов.

Той напомни, че през  периода 2014-2020 година Община Силистра извърши планове по капиталовата стратегия, финансирани от Оперативна програма " Региони в напредък " на обща стойност над 33 млн. лв.. Сред по-значимите планове са " Реконструкция и рехабилитация на площад " Албена ". " Основен ремонт на учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " и детска ясла " Здравец ", " Реконструкция и рехабилитация на улица " Симеон Велики ", " Внедряване на енергийна успеваемост в многофамилните здания “, " Внедряване на ограничения за енергийна успеваемост в постройката на Община Силистра ".

Според доктор Юлиян Найденов, който е ръководител на Асоциацията на дунавските общини, България би трябвало да търси финансиране по стратегиите Рейн – Дунав. Той даде за образец Румъния, която е усвоила над 1,5 милиарда евро по тази стратегия за пристанища и канали по реката. Кметът на Силистра показа, че е изискал среща с Министерството на превоза и Министерството на районното развиване по този въпрос, само че към момента не е получил отговор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР