Над 5000 проверки за безопасност на строежите извърши Дирекцията за

...
Над 5000 проверки за безопасност на строежите извърши Дирекцията за
Коментари Харесай

ДНСК затяга контрола с нови дирекции в областните градове

Над 5000 инспекции за сигурност на градежите извърши Дирекцията за народен строителен надзор през 2018 година. На обектите, които към момента не са въведени в употреба, са тествани утвърдените проекти за сигурност и здраве според условията към градежите съгласно Закона за устройство на територията, както и спазването им на място.
Сред главните нарушавания, които бяха открити, са липса на краткотрайна плътна ограда откъм улиците и страничните регулационни линии на строителната площадка; липса на осведомителни табели с описанието на градежа, номер и дата на разрешението за градеж, както и данни за възложителя, строителя, надзорника и други Проверяващите са установили и липса на построени покрити проходи за прекосяване на пешеходци, когато градежите са ситуирани на уличната регулация; необезопасяване на градежа с ограждения и защитни устройства на приключените равнища на градежа по външния му контур; необезопасени стълбища, асансьорни шахти и вентилационни отвори и други
За откритите нарушавания са издадени 93 наказателни постановления за общо 54 970 лв..
През предходната година са прекъснати 10 удостоверения на юридически лица, извършващи строителен контрол на здания от първа до четвърта категория. В страната са осъществени близо 6 000 инспекции на лицата, които упражняват строителен контрол на градежи от първа до четвърта категория. Общо 539 от записаните 765 лица, извършващи тази активност, са тествани. За откритите нарушавания са издадени 75 наказателни постановления, по които са наложени наказания за 305 750 лв..
Надзорните компании имат отговорности, свързани със законосъобразността на издадените строителни бумаги, въз основата на които ще се осъществя даден градеж, а в процеса на построяването му са длъжни да упражняват строителен контрол всекидневно. Установени са грешки при постъпването на документите за назначение на Държавни приемателни комисии, заради което се постанова поправяне на документите и наново внасяне. По тази причина ДНСК работи по завишаване на контрола на надзорните компании.
Предлагат се промени в Устройствения устав, които плануват основаване на нова дирекция "Въвеждане в употреба и консултанти ". Тя ще управлява активността на лицата, упражняващи строителен контрол, ще подкрепя началника на ДНСК при издаване на удостоверения или отвод от издаване на удостоверения за регистриране в регистъра за практикуване на активността съветник, както и при осъществяване на неговите пълномощия за предварително преустановяване действието на издадените удостоверения.
Сред измененията в Устройствения устав на ДНСК са и откриването на Регионални дирекции за народен строителен надзор във всеки регионален град за възстановяване контрола по места в страната. Целта е хората, които живеят на територията на дадена област, да имат непосреден контакт със структурите на ДНСК.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР