Над 50 вида пещерни минерали са открити в българските пещери,

...
Над 50 вида пещерни минерали са открити в българските пещери,
Коментари Харесай

Алексей Жалов за пещерите и пещернячеството



Над 50 типа пещерни минерали са открити в българските пещери, хиляди от тях крият неповторими пещерни формирания. 124 са пещерите, карстови формирания и извори в листата на националното ни геоложко завещание. Само девет обаче са благоустроени и посрещат хиляди туристи.

В Международната година на пещерите влизаме в тяхната магия. Какво има в пещерите на България и какви са те?

Темата разяснява в “Нашият ден “ Алексей Жалов , ръководител на Балканския спелеоложки съюз.

“Пещерите в България са такива, каквито са и тези отвън нея. В съзнанието на доста хора те са мрачни и страшни. Любопитството, което е завело хората в пещерите, може да ги накара да открият какво ли не. Като стартираме от това, че те са едни неръкотворни творения на природата, населявани от странни, дребни, невидими за окото животинки. Те са съкровищници на човешката просвета. Защото точно там в пещерите е почнало зараждането на човешката просвета. На доста места по света в предишното те са били и сакрални.

Те са съкровищници и на остатъци от животни, които от дълго време не обитават планетата . Пещерите са местата, където се образуват подземните води, които са и питейни, и се употребяват за битово и стопанско водоснабдяване.

 Пещернякът Алексей Жалов (вдясно) по време на експедиция в Китай, 2013 година

Да бъдеш пещерняк, да бъдеш откривател, не е елементарна работа. Първо би трябвало да преминеш един развой на образование. Днес е един незабравим ден за мен, тъй като се навършват 50 години. откогато публично станах пещерняк. Неосъзнатото любознание, което ме водеше първоначално, и стремежът да надграждам себе си като пещерняк, с възрастта мина на по-заден проект. В момента главно се пробвам да бъда пореден, последователен и систематичен откривател. Дотолкова, доколкото ми е допустимо, се пробвам да работя за това заниманието ми да притегли и други хора, с цел да имаме почитатели, които да поемат щафетата. “



Рискове в пещерата

“На първо място всичко зависи от самия теб. Над 95% от нещастията в пещери са плод на субективни неточности и едвам 5% са неща, които са непредвидими или труднопредвидими. Един от огромните опасности, нещо, което не зависи от нас, това са земетресенията . Сблъсках се с този проблем още през 1977 година, когато в границите на една експедиция в пещерата Орлова чука край Две могили, дружно с участниците в експедицията, изпитахме огромното Вранчанско земетресение. Друг огромен риск е обвързван с нахлуването на поройни води – доста мощни превалявания или мощно снеготопене в пещерите. “

Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР