След повече от две години в правителството, лявоцентристката коалиция на

...
След повече от две години в правителството, лявоцентристката коалиция на
Коментари Харесай

Шолц се вижда да губи позиции, докато крайнодясната партия печели гласовете за ЕП

След повече от две години в държавното управление, лявоцентристката коалиция на немския канцлер Олаф Шолц се чака да загуби позиции по време на изборите за Европейски парламент, до момента в който крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) може да стане втората най-силна партия.

Германците гласоподават в неделя в общоевропейския избор, в който към 360 милиона души могат да гласоподават за четири дни.

Но за германците това ще бъде първото и само национално допитване сред федералните избори през 2021 година и 2025 година

Окончателните социологически изследвания за европейските избори слагат социалдемократите на Шолц (SPD) на към 15%, надалеч под 25,7%, които осигуриха успеха на партията на федералните избори през 2021 година

Не доста по-добри са вероятностите и за съдружните сътрудници на Шолц. С към 15% в анкетите, Зелените са надалеч под впечатляващите 20,5%, които реализираха на европейските избори през 2019 година Междувременно демократичните свободни демократи (FDP) се чака да съберат единствено 5%.

Тези три партии, които съставляват съдружното държавно управление на Германия, се чака да съберат единствено 35% от гласовете.

Опозиционният закостенял блок ХДС/ХСС оглавява анкетите в Европейски Съюз с към 30%, а AfD се бори за второ място с към 14%.

Проучванията също по този начин демонстрират, че новосформираната алиансова партия Сахра Вагенкнехт (BSW) печели позиции с към 7%. Популистката партия съчетава лява обществена политика с антиимигрантска позиция и рецензия към Европейския съюз. Тепърва ще се тества в урните.

Най-гъсто обитаемата страна от Европейски Съюз има 96 от 720-те места в Европейския парламент с към 65 милиона гласоподаватели.

Изборите в Германия затварят в 18 часа (16:00 GMT). Окончателните резултати се чакат след 23 часа.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР