Над 50 млн.лв. са достигнали до българските фирми и граждани

...
Над 50 млн.лв. са достигнали до българските фирми и граждани
Коментари Харесай

Икономическото министерство с напредък по антикризисните мерки

Над 50 млн.лв. са достигнали до българските компании и жители по антикризисните стопански ограничения изпълнявани от Министерството на стопанската система за последните две седмици

Близо 100 млн. лева към този момент е изплатената безвъзмездната финансова помощ, с която са подкрепени микро и дребни предприятия по ОПИК

За превъзмогване на отрицателния резултат от въвеждането на изключителното състояние в страната и последвалите стопански последствия от рецесията Министерството на стопанската система (МИ) инициира пакет от ограничения и дейности за подкрепяне на българския бизнес. В осъществяване на поетия ангажимент ускорение на процеса по даване на поддръжка за бизнеса, при цялостна бистрота на процедурите, за интервала от 26 август до 11 септември 2020 година в системата на МИ бяха подхванати следните дейности:

Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020

По процедурата за „ Подкрепа на микро и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “ (BG16RFOP002-2.073) е подхванато следното:

От 28.08.2020 година всички над 27 хиляди подадени планови оферти по процедура „ Подкрепа на микро- и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “ са в оценка.

Към 11.09.2020 година:
Одобрени за финансиране са 11 736 броя планови оферти (вкл. 14 оценителна сесия) , по които цената на предоставената безплатна финансова помощ, която е достигнала до българските микро и дребни предприятия е към този момент в размер на близо 100 млн. лева (97.4 млн. лева). Оценени са 19 000 плана. Само за последните две седмици са изплатени нови 35 млн.лв.
По процедурата за Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “ (BG16RFOP002-2.077) е образувана оценителна комисия и започва процеса по оценка на подадените общо 1 932 броя планови оферти , на стойност 263 688 340.21 лева

С решение на Комитета за наблюдаване от 01.09.2020 година са утвърдени Методология и критерии за асортимент на интервенции по процедура Подкрепа за МСП от туристическия бранш за превъзмогване на икономическите последици от COVID-19 “ посредством използване на скица за подкрепяне от Министерството на туризма (МТ) с бюджет от 10 млн. лв., към МТ като пряк бенефициент. За средствата ще могат да аплайват български туроператори, наранени от рецесията с ковид. Предстои публично оповестяване на процедурата. Ще бъдат прецизно спазвани и съкратени периодите по пилотния план за помощта за туроператори и турагенти по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “. Министерството на стопанската система приготви оптимално бързо документите за директното даване на БФП към МТ, както и изискванията за кандидатстване от страна на крайните ползватели – български туроператори и турагенти. С общите старания на двете администрации периодите за подготовка и осъществяване на мярката ще бъдат понижени, с цел да доближат оптимално бързо средствата до предприятията.

С решение на Комитета за наблюдаване от 26.08.2020 година са утвърдени Методология и критерии за асортимент на интервенции по процедура Подкрепа за МСП, извършващи автобусни транспорти , за превъзмогване на икономическите последици от COVID-19 “, посредством използване на скица за подкрепяне от Министерството на превоза , осведомителните технологии и съобщенията(МТИТС) с общ бюджет 30 млн. лева Основната цел на процедурата е обезпечаването на действен капитал за българските микро, дребни и междинни предприятия, извършващи автобусни транспорти, за справяне с последствията от пандемията COVID-19. Предстои публично оповестяване на процедурата. С общите старания на Министерството на стопанската система и МТИТС бяха готови оптимално бързо както документите за директното даване на БФП, по този начин и документите за кандидатстване към крайните ползватели на помощта – МСП, извършващи автобусни транспорти.

Предстоящи за осъществяване ограничения в границите на ОПИК в поддръжка на бизнеса за превъзмогване на следствията от разпространяването на пандемията COVID-19:
Процедура „ Подкрепа за дребни предприятия с оборот над 500 000 лева за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “ с показателен бюджет 78 млн. лв.. Целта на процедурата е да се обезпечи действен капитал за българските дребни предприятия, осъществили оборот над 500 000 лева за 2019 година, за справяне с последствията от пандемията COVID-19. Разработени са Методология и критерии за асортимент на интервенции, които следва да бъдат утвърдени от Комитета за наблюдаване на ОПИК в границите на присъствено съвещание на 17.09.2020 година Процедура „ Адаптиране на активността на МСП в подтекста на COVID-19 “ с показателен бюджет 78 млн. лв.. Целта на процедурата е да се даде поддръжка на МСП за метаморфоза и адаптиране на работните места и/или промени в бизнес процесите и моделите в подтекста на COVID-19. Разработени са Методология и критерии за асортимент на интервенции, които следва да бъдат утвърдени от Комитета за наблюдаване на ОПИК в границите на присъствено съвещание на 17.09.2020 година
С Решение на Министерския съвет № 573/14.08.2020 година за Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 (ОПИК) е избран спомагателен финансов запас в размер на 391 млн. лв. по линия на Инициативата на Европейска комисия -REACT-EU . Тези средства ще бъдат употребявани за реализирането на ограничения за обезпечаване на финансова помощ на микро, дребни и междинни предприятия (МСП) за осъществяване на вложения, директно ориентирани към превъзмогване на следствията от COVID-19 и капиталова поддръжка за подготовка на прехода към цифрова и зелена стопанска система. В тази връзка бяха създадени следните ограничения за поддръжка:
Процедура „ Дигитализация, възобновяване и капацитет за напредък “ с показателен бюджет 291 166 000 лв. и съществена цел: обезпечаване на поддръжка за възобновяване и напредък на МСП посредством поощряване потреблението на осведомителни и информационни технологии и услуги. Предстои създаване на съответните параметри за даване на поддръжка по процедурата. Процедура „ Цифрови и зелени нововъведения “ с показателен бюджет 100 млн. лв. и съществена цел: да се подкрепи бизнеса да се приспособява и приготви за прехода към цифрова и кръгова стопанска система. Предстои създаване на съответните параметри за даване на поддръжка по процедурата.
При реализацията на горепосочените ограничения и за оптимално облекчение на бизнеса ще се търсят благоприятни условия за финансиране на основата на опростени разновидности на разноски.

Българска банка за развиване

По Програмата за гарантиране на безлихвени заеми в отбрана на хора , лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от Ковид-19 (одобрена с РМС № 257/14.04.2020 г.):

С сътрудниците по програмата ББР подписа гаранционни съглашения за 144 995 000 лв., от които към този момент близо 50 на 100 са контрактувани. Останалите средства остават разполагаем за осъществяване на гаранционните съглашения, за даване на гаранционни предели на други банки, както и за повдигане на лимитите на тези, които към този момент са участници в програмата, в случай че пожелаят това.

- Към 11 септември 2020 година ББР е удостоверила 17 509 броя заеми в общ размер на 73 190 880 лева Само за последните две седмици ББР е удостоверила нови над 1000 заема за близо 5 млн. лева
От стартирането на гаранционната стратегия, която Българската банка за развиване ръководи, дванадесетте банки-партньори са разгледали близо 30 хил претенции, 73 на 100 от които са на лица на трудов контракт, а останалите 27% са на самоосигуряващи се. Средната стойност на утвърдените заема е малко под 4200 лева Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

- По Програмата за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на микро-, дребни и междинни предприятия, потърпевши от изключителната обстановка и епидемията от Ковид-19 (одобрена с РМС № 215 /27.03.2020 г.):

Към 11 септември 2020 година са подписани финансови съглашения с 8 банки с общ размер на портфейлните гаранции 649 млн. лева Потвърдените заеми към 11.09.2020 година са 208 бр. с общ размер на 31 519 800 лева ., обезпечената сума е 25 095 840 лева Напредъкът по програмата за последните 14 дни са нови над 70 заема за 11 млн.лв.

Насърчаване на вложенията

От началото на 2020 година по ЗНИ са издадени документи за клас инвестиция на 22 плана (19 плана за клас А, 3 плана за клас Б), на обща стойност 709,4 млн. лева, като те имат капацитет да разкрият 3203 нови работни места. Тринадесет от плановете се реализират във високотехнологични производства и услуги.

Предприетите ограничения са ориентирани към поощряване на икономическата интензивност и вложенията на предприятията в изискванията на рецесия и превъзмогване на усложненията, подбудени от пандемията.
1. Създаване на спомагателни благоприятни условия за поддръжка на вложители, изпълняващи значими за стопанската система планове, сертифицирани по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).
Изготвен е Проект на Постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за поощряване на вложенията. Приключило публично разискване на 07.09.2020 година, следва междуведомствено координиране. Проектът е координиран авансово с Министерство на финансите по отношение на нормативните условия по член 27 и член 28 от Закона за държавните помощи.

В плана е планувана нова финансова мярка в поддръжка на бизнеса. Очаква се мярката да поддържа решенията на фирмите за нови вложения в интервал на рецесия и основаването на нова дълготрайна претовареност в предприятията, както и увеличение на икономическата интензивност на районно равнище. Мярката дава опция за кеш грантове до 37,5 млн. евро, според от размера на инвестицията и при съблюдаване на разпоредбите за държавни помощи на Европейски Съюз. Мярката ще се ползва единствено за стратегически вложители – Приоритетни вложители по ЗНИ.
2. Иницииране на промени в Закона за поощряване на вложенията за основаване на условия за привличане на стратегически вложители при съблюдаване на Европейската карта за държавните помощи.
Мярката планува законоустановен режим за поддръжка на стратегически вложители, изпълняващи огромни капиталови планове, след решение на Министерски съвет чрез даване на помощи в размер над 37.5 млн. евро. Чрез нея ще се реализира както маркетингов резултат (за вложители от ранга на Фолксваген), а ще бъде облекчена и нормативната рамка. Ще бъде усъвършенствана доста конкурентоспособността на България за привличане на стратегически вложители – структуроопределящи стопанската система на страната.

Предвидените ограничения за развиване на капиталовата политика ще обезпечат нужните финансови средства за подкрепяне на всяка компания, подхванала дейности за реализиране на вложения в страната и основаване на още по-добра капиталова среда в България.

С новите ограничения България ще усъвършенства конкурентните си позиции пред останалите страни в района, с които си съперничи в привличането на вложения – Румъния, Сърбия, Македония, както и Полша и Унгария.

Инвестираните бюджетни средства за поддръжка на новите капиталови планове в страната ще спомагат за възстановяване на структурата на стопанската система, повишение на нейната конкурентоспособност, основаване на дълготрайна претовареност и повишение на районната икономическа интензивност за понижаване на несъответствията в икономическото развиване.

С оглед поддръжка на вложителите с нараствания финансов запас сега се преглеждат постъпили претенции за използване на финансовите насърчителни ограничения по ЗНИ и се приготвят пакети документи за одобрение от Министерски съвет на планове на контракти по ЗНИ и разпределяне на средства от бюджета на МИ.

Предприетите ограничения от Българската организация за вложения са ориентирани към поощряване на икономическата интензивност и вложенията на предприятията в изискванията на рецесия и превъзмогване на усложненията, подбудени от пандемията. За основаване на спомагателни благоприятни условия за поддръжка на вложители, изпълняващи значими за стопанската система планове, сертифицирани по реда на Закона за поощряване на вложенията, съответните дейности в посочения интервал, подхванати от БАИ, са както следва:

-Подготвени за връчване са три документа за вложения клас „ А “, издадени по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ). Общата стойност на сертифицираните планове е в размер на 292.23 млн. лева и с тях ще бъдат разкрити 587 нови работни места. Проектите са устойчиви и ще основат висока добавена стойност в областите Пловдив и София.

-Активно се дават уточнения на бизнеса по метода на кандидатстване за ограниченията, планувани от държавното управление за превъзмогване на следствията от COVID-19.

-БАИ продължава да организира срещи с евентуални вложители, като в сегашния миг се употребяват разнообразни начини за онлайн протичането им.

-Стартирана беше работата по самодейността на БАИ и петнадесет Двустранни търговски и индустриални камари за показване на България, като нова „ nearshoring “ дестинация в международен мащаб. През последните два месеца БАИ и петнадесет Двустранни търговски и индустриални камари у нас се стремят да нареждат България, като отлична дестинация за релокация на производства в процеса по съкращаване на веригите на доставки (nearshoring). Предстои провеждането на серия от мероприятия, свързани с брандирането на България, като витална среда за преместване на индустриални мощности. Съвместната самодейност включва видео конференции с представители на бизнеса, вложители, които са членове на Двустранните търговски и индустриални камари, присъединяване на български посланици и търговски аташета. Инициативата планува и разпространяване на взаимна листовка, представяща основните преимущества на България като дестинация, която може да редуцира веригите на доставки.

Измерими индикатори на подхванатите ограничения ориентирани към поощряване на капиталовата интензивност:

Измерим индикатор за интервала 26.08-10.09.2020 година

Мерна единица

Изпълнение

Брой на капиталовите планове, получили документ за клас инвестиция по ЗНИ по т.1

Брой

3

Обем на привлечените вложения по ЗНИ по т.1

Млн. лева

292.23

Нови работни места по т.1

(за директно заети след реализирането на инвестициите)

Брой

587

Предоставяне на информация на евентуални вложители (инвестиционни запитвания).

Брой

7

Участие в капиталови конгреси и семинари, проведени от други институции

Брой

2

Брой на извършените срещи с евентуални вложители

Брой

5

Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия

- Министерство на стопанската система, Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и Българската работодателска асоциация Иновативни технологии (БРАИТ) показаха първият мапинг на българската промишленост в плана BG Industry Map, който сплотява в уебсайт информация за 14 водещи промишлености в страната.

Проектът показва и информация за сферата на образованието, която за първи път бива поставяна в границите на промишлен мапинг. BG Industry Map e информативен план, който сплотява силите на няколко клъстерни организации, което е извънредно значимо в актуалната невиждана икономическа конюнктура и ще има извънредно позитивен темперамент върху насърчаването на вложенията в страната.

Сайтът разрешава да се избира сред показване по брой заети лица или оборот, търсене по име на компанията във всички или съответно определен бранш, като дава информация за ЕИК, брой чиновници, доходи и чист резултат на всяка една компания.

- Продължава работата по стартиралата единадесета конкурсна сесия на Националния иновационен фонд , както и набирането на планови оферти по стартиралата „ Ваучерна скица за даване на услуги за осведомителни и информационни технологии “ по оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “.

Във връзка с последствията, които пандемията Коронавирус 19 нанесе на българските дребни и междинни предприятия със свиването на потреблението на артикули и услуги, с намаляването на производството, ИАНМСП предприе дейности за облекчение присъединяване на български МСП в разнообразни интернационалните прояви в страната и чужбина, както следва:
С оглед организирането на интернационалните изложения в изискванията на COVID-19, екипът на ИАНМСП изготвя специфични насоки за сигурност, свързани с пандемията, които следва да се съблюдават от представители на фирмите-изложители и от чиновниците на организацията по време на всяка галерия. С цел превъзмогване на отрицателните последствия за българския бизнес и подкрепяне определяне на сполучливи партньорства на българските компании ИАНМСП започва организацията на национални участия в следните интернационалните панаири: за захарни и сладкарски произведения - ISM 2021, 31.01-03.02.2021 година, гр. Кьолн, Германия; за мода и аксесоари - WHO’S NEXT 2021, 22-25.01.2021 година, гр. Париж, Франция и за корабостроене и кораборемонт - SMM 2021, 02-05.02.2021 година, гр. Хамбург, Германия.ИАНМСП пилотно организира на 10 и 11.09.2020 година on-line Българо-виетнамски конгрес за изследване на успеваемостта за българския бизнес от осъществяване на сходни промоционални събития в изискванията на пандемия. Във виртуални зали, разграничени по секторна устременост, представителите на българския бизнес ще могат да се срещнат с евентуални бизнес сътрудници.Поддържане на База данни на български компании и даване на контактна информация на български и задгранични контрагенти при зародил интерес. Във връзка с пандемията организацията актуализира базата данни на български производители на персонални защитни средства и хигиенични материали за даване на настояща информация на разнообразни институции и заинтригувани компании от страната и чужбина.Периодично се актуализират рубриките на особено основаната на институционалния уебсайт платформа за подкрепяне на дребни и междинни предприятия (МСП) за превъзмогване на икономическите и обществените последствия от Коронавирус 19. Платформата регистрира 7862 визити от основаването на осведомителното приложение до 10.09.2020 година
Сигнали

На преднамерено основания електронен адрес за сигнали за нередности и съвещания [email protected] и регистрирани сигнали, получени посредством тел. 02/940 74 21, към 10.09.2020 година, 14:20 ч. е систематизирана следната информация:

Общо получени електронни писма – 29 бр . и 1 бр . регистриран сигнал от 26.08.2020 година, подаден по телефона от които:

- 10 бр. електронни писма с темперамент на сигнали за отхвърлени планови оферти по процедура BG16RFOP002-2.073 „ Подкрепа на микро и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “ с искане за преразглеждане. 4 бр. сигнали по отношение на други процедури на ОПИК или зародили общи проблеми.

- 1 бр. сигнал по телефон за отхвърлено планово предложение по процедура BG16RFOP002-2.073 „ Подкрепа на микро и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “ с искане за преразглеждане. Съставени са 2 бр. протоколи от извършени два диалога (на 26-27.08.2020 г.), като вторият протокол съдържа спомагателна информация по към този момент подадения и регистриран в АИС документооборот сигнал.

Забележка: В интервала от 02.09.2020 година досега (10.09.2020 година, 14:20 ч.)няма получени нови сигнали нито по телефона, нито на новосъздадения имейл адрес.

Фонд на Фондовете

Фондът на фондовете (ФнФ) ще влага общо над 660 хиляди лева (около 340 хиляди евро) в шест започващи предприятия. Всяка от фирмите ще получи сред 50 и 100 хиляди евро обществен запас, с цел да форсира развиването си.

Проектите са в областта на новите технологии и въвеждането на нововъведения като индустриално 3D принтиране, съвременни финансови технологии, аутсорсинг платформи, софтуерни артикули. Компаниите ще употребяват парите за разширение на сегашните и нахлуване на нови пазари, маркетинг и пазарно валидиране на своите концепции.

Инвестициите се правят през един от към този момент работещите на пазара фондове за ускорение и начално финансиране - „ Иновейшън кепитъл фонд “. Структурата се ръководи от фонд мениджъра „ Иновейшън кепитъл “ и е подкрепена със средства от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност ” 2014-2020 година (ОПИК), съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване на Европейски Съюз. Фондът има за цел да увеличи вероятностите за оцеляване пред започващи компании със сериозен капацитет за напредък.

Подпомагане на националните експортьори и бизнеса

Българска организация за експортно обезпечаване (БАЕЗ) дава опция на компаниите да работят при условия на отсрочено заплащане като обезпечава застрахователно покритие.

Информация за подхванати от БАЕЗ ЕАД антикризисни стопански ограничения за превъзмогване на отрицателните последствия от пандемията върху българските компании:
Анализ на застрахователната активност на БАЕЗ за интервала 26.08.2020 – 08.09.2020г.Сравнителен разбор на застрахователната активност на БАЕЗ ЕАД по съответните ограничения.Допълнителни ограничения по отношение на подкрепяне на български компании. 1. Анализ на застрахователната активност на БАЕЗ за интервала 26.08.2020 – 08.09.2020 г .:
1.1. Сключени застрахователни контракти, в това число с нови клиенти:

Нови застрахователни контракти, клиенти, длъжници

към 25.08.2020

към 08.09.2020

Изменение %

Брой

Кредитни предели (хил. лева.)

Брой

Кредитни лимити(хил. лева.)

Брой

Кредитни предели

Застрахователни контракти, подписани в интервала

351

1 375 288

331

1 248 683

-6%

-9%

включително с нови клиенти

36

58 186

37

88 862

3%

53%

В интервала 26.08.2020 – 08.09.2020г. БАЕЗ ЕАД продължи да организира политиката на страната за стимулиране на износа на българските компании посредством поддържане и предложение на застрахователни артикули, които да обезпечат поддръжка и застрахователна отбрана на бизнеса. През отчетния интервал сдружението е записало преустановяване на 25 застрахователни контракта с обща стойност на кредитните предели 183 384 хиляди лева, като всички са прекъснати по самодейност на клиентите заради изнемощял осигурителен интерес, защото не са сключили контракти за продажба с техните контрагенти.

За посочения интервал БАЕЗ ЕАД притегли още един нов за сдружението клиент със обща кредитна експозиция от 30 676 хиляди лева

1.2. През интервала 26.08.2020 – 08.09.2020г., са прегледани и утвърдени кредитни предели (КЛ) както следва:

(хил. лева)

Вид риск

към 25.08.2020

към 08.09.2020

Искан КЛ

Одобрен КЛ

Коеф. на утвърждение

Искан КЛ

Одобрен КЛ

Коеф. на утвърждение

Вътрешен риск

725 638

577 083

80%

741 325

590 952

80%

Непазарен риск, включително трансферирания пазарен риск според ПМС112/28.05.20г.

680 193

595 296

88%

752 087

658 922

88%

Кредити и финансирания и заеми за предекспортно финансиране

231 779

226 319

98%

238 079

232 619

98%

За обсъждания интервал има нарастване на утвърдените кредитни предели по вътрешен риск с 13 869 хиляди лева, а по непазарен риск – 63 626 хиляди лева

Средниятпроцент на утвърждение на кредитни предели се резервира висок – 86%, което демонстрира поддръжката и продължаващата политика на БАЕЗ ЕАД за обезпечаване на застрахователна отбрана на българските компании.

1.3. Изплатени застрахователни компенсации (ЗО):

 

Вид риск

към 25.08.2020

към 08.09.2020

Изменение %

Брой

ЗО

(хил.лв.)

Брой

ЗО

(хил.лв.)

Брой

ЗО

Вътрешен риск

175

2 936

184

2 997

5%

2%

Непазарен риск, включващ трансферирания пазарен риск според Постановление на Министерски съвет №112/28.05.2020г.

22

1 186

22

1 186

0%

0%

Кредити и финансиранияи заеми за предекспортно финансиране

3

2 883

3

2 883

0%

0%

Общо

200

7 005

209

7 066

15%

13%

За интервала 26.08.2020–08.09.2020г. има нарастване на изплатените застрахователни компенсации от БАЕЗ ЕАД, като за интервала са изплатени 9 вреди в размер на 61 хиляди лева

Най-много застрахователни компенсации, а точно 42% от общо изплатените са по вътрешен риск, зародил на територията на Република България, което рефлектира върху минимизиране на междуфирмената задлъжнялост на българския пазар и подкрепяне на българските компании да продължат да реализират комерсиалната и /или индустриалната си активност.

 

Изплатени ЗО

към 25.08.2020

към 08.09.2020

Изменение %
  
Брой

Общ размер (хил. лева.)

Брой

Общ размер (хил. лева.)

Брой

Общ размер
 
Големи предприятия*

97

4 869

103

4 880

6.2%

0.2%
 
Средни предприятия*

73

1 841

74

1 846

1.4%

0.3%
 
Малки предприятия*

30

295

32

340

6.7%

15.3%
 
*Класификацията е осъществена според Закона за счетоводството

Секторното систематизиране демонстрира, че за отчетния интервал към сегмент МСП и огромни предприятия, които са измежду най-засегнатите компании от икономическите последствия от COVID-19, е ориентиран забележителен размер заплащания под формата на изплатени застрахователни компенсации.
2. Сравнителен разбор на застрахователната активност на БАЕЗ ЕАД по съответните ограничения:
2.1 Разширен е обсегът на застрахователното покритие по към този момент подписани застрахователни контракти и бъдещи такива против непазарен кратковременен търговски риск , посредством включване на политически риск, в чийто обсег са несъстоятелност и веселба на заплащане, породени от рецесията с Коронавирус – 19.

С Постановление № 112/28.05.2020 на Министерския съвет на Република България страните с пазарен риск се преглеждат като краткотрайно непазарни в интервала 27.03.2020-31.12.2020. Считано от 01.04.2020г. сдружението трансферира всички застрахователни контракти по пазарен риск към непазарен риск.

 

Към дата

Брой контракти

Кредитни предели (хил. лева.)

Застрахован експорт

(хил. лева.)

25.08.2020

160

652 552

551 163

08.09.2020

161

646 727

594 453

Изменение в %

1%

-1 %

8 %

БАЕЗ ЕАД продължава да обезпечава застрахователна отбрана на българските компании, търгуващи на интернационалните пазари, като цели непрекъснато повишаване на размерите на застрахования експорт, като за посочения интервал е в размер на 594 453 хиляди лева или нарастване с 8%спрямо предходния интервал.

Данните в сравнителния разбор демонстрират, че за интервала 26.08.2020 - 08.09.2020г. има растеж на застрахования експорт по застрахователни контракти против непазарен кратковременен търговски и политически риск с 43 290 хиляди лева .

2.2. Осигурено е застрахователно покритие по към този момент подписани застрахователни контракти и бъдещи такива против кратковременен вътрешен търговски риск, посредством включване на несъстоятелност и веселба на заплащане, породени от рецесията с COVID–19.

 

Към дата

Брой контракти

Кредитни предели (хил. лева.)
 
Застрахован оборот

(хил. лева.)

25.08.2020

125

771 834

 

841 672

08.09.2020

114

711 400

 

876 695

Изменение %

-8%

-8%

 

4%

Данните в сравнителния разбор демонстрират, че за 26.08.2020 – 08.09.2020г. БАЕЗ ЕАД продължава да поддържа българските компании, търгуващи на вътрешния пазар, като обезпечава застрахователна отбрана по контракти против кратковременен вътрешен риск. С активността си сдружението подтиква непрестанното повишаване на размерите на застрахования оборот и ограничението на междуфирмената задлъжнялост и за посочения интервал застрахованият оборот е в размер на 876 695 хиляди лева, с което се записва нарастване от4%спрямо предходния интервал.

2.3. Осигурено е застрахователно покритие за заеми и финансирания, отпуснати на дребни и междинни предприятия (МСП), заеми за предекспортно финансиранеи вложения.

 

Към дата

Брой контракти

Кредитни предели (хил. лева.)

25.08.2020

72

287 433

08.09.2020

71

286 481

Данните в сравнителния разбор демонстрират, че за интервала 26.08.2020 – 08.09.2020г. се следи релативно задържане на броя застрахователни контракти и застраховани експозиции по застраховка заеми и финансирания , заеми за предекспортно финансиране и вложения.

БАЕЗ ЕАД продължава да обезпечава застрахователна отбрана на дребните и междинните предприятия, както и поддръжка на предекспортното финансиране от български банки, като цели непрекъснато повишаване на размерите на кредитните предели, които за посочения интервал са в размер на 286 481 хиляди лева

2.4. Осигурено е застрахователно покритие на българските компании, осъществяващи комерсиалната си активност при изискване на влошена икономическа конюнктура и работещи на отсрочено заплащане с ХОРЕКА (хотели, заведения за хранене и кафета) бранш.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР