Над 50 000 зрелостници са подали заявления за допускане до

...
Над 50 000 зрелостници са подали заявления за допускане до
Коментари Харесай

Над 50 000 зрелостници са подали заявления за матурата по български език и литература на 19 май

Над 50 000 зрелостници са подали заявки за допускане до държавния зрелостен изпит по български език и литература на 19 май, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

И тази година изпитът включва 40 задания с избираем отговор, къс свободен отговор и уголемен свободен отговор (създаване на текст от четири-пет изречения). Последната задача е за основаване на аргументативен текст (интерпретативно съчинение или есе). Максималният брой точки на държавния зрелостен изпит е 100, като той се смята за изискан при най-малко 30 точки.

На втори наложителни държавни изпити се чака да се явят близо 49 000 зрелостници. За втората наложителна матура по профилиращ предмет на 23 май заявки са подали над 25 000 зрелостници, а за изпит по специалност предпочитание са декларирали повече от 23 000.

И тази година най-вече от приключилите профилирани гимназии (над 12 000) са избрали да положат изпит по британски език като втора наложителна матура. Желание да се явят на държавен зрелостен изпит по биология и здравно обучение са декларирали 2628 зрелостници, по география и стопанска система – 2588, по математика - 1732, а философия са избрали 1483.

Вместо втора наложителна матура завършващите професионално обучение и образование поставят държавен изпит за придобиване на професионална подготовка. Над 11 500 от тях ще пазят дипломен план, а близо 12 000 ще се явят на изпити по специалността, включващи теоретична и практическа част.

Да положат спомагателна матура са поискали над 2400 зрелостници като най-вече са избрали предметите математика, британски език, биология и здравно обучение. Допълнителните матури по избор ще се проведат в интервала 26 - 31 май.

Заявления за валидиране на компетентности по реда на спомагателните матури през сесия май-юни са подали общо 272 зрелостници. От идната сесия май-юни 2023 година на тези изпити могат да се явяват и зрелостници, които са изучавали образователен предмет като общообразователен, а не като профилиращ, само че желаят да валидират компетентностите си по профилиращия предмет. Най-много са искащите да положат изпит по британски език, профилирана подготовка – 112.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР