Над 370 хил. български пенсионери ще имат възможност да получат

...
Над 370 хил. български пенсионери ще имат възможност да получат
Коментари Харесай

Подарък за 370 000 пенсионери

Над 370 хиляди български пенсионери ще имат опция да получат гратис противогрипна ваксина за идния есенно-зимен сезон. Средствата обезпечи Министерството на здравеопазването.

Ваксините са предопределени за навършили 65 години хора.
-->
Целта на програмата на Министерство на здравеопазването е понижаване на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и бактериални инфекции.

След огромния интерес от страна на възрастните хора към противогрипните ваксини през предходната зима, за тази година в държавната стратегия е заложено разширение на обсега на профилактика против тези вируси. През 2022 година са били сложени над 187 хиляди ваксини и са обхванати 12.6 % от хората на и над 65 години, а за тази година задачата е да се обзет 25 %, показват от здравното министерство.

Договарянето на количествата ваксини става сред Здравната каса и фирмите-вносители. След доставянето им у нас те ще бъдат разпределени към здравните инспекции и с тях ще могат да се снабдят персоналните лекари, при които има искащи да си слагат такава ваксина.

Хората в преклонна възраст са най-уязвими към грипните инфекции. По данни на здравното министерство ваксинопрофилактиката понижава тежкото протичане и затрудненията при тях до 60 %, а смъртните случаи – до 80 %.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР