Над 360 дървета и храсти бяха засадени в Етрополе и

...
Над 360 дървета и храсти бяха засадени в Етрополе и
Коментари Харесай

Ученици се включват в засаждането на над 2100 дървета в Етрополе и общините от Средногорието

Над 360 дървета и шубраци бяха засадени в Етрополе и Златица на 21 и 22 октомври по стратегия " Нашето зелено на следващия ден " 2021. Кампанията е част от Благотворителна стратегия " Българските добродетели " основана по самодейност на проф. дтн инж. Цоло Вутов през 2011 година

Тази година задачата е възпитаници и младежи интензивно да вземат участие освен в облагородяване на родните им места и увеличение на биоразнообразието, само че и да се грижат за оцеляването и развъждането на дърветата.

В Етрополе 150 жители засадиха 80 овощни и 48 декоративни фиданки. Учители и възпитаници от ОУ " Хр. Ботев " и СУ " Христо Ясенов ", както и деца от детска ясла " Патиланци ", наред с представители на управленията на компаниите донори и общината засадиха 80 плодни дръвчета и 48 декоративни фиданки. Централният площад на града, детските площадки и парковете " позеленяха " с ябълки, сливи, круши, череши, джанки, туя смарагд, явен, явор, за които ще се грижат учениците.

Кампанията " Нашето зелено на следващия ден " 2021 година започва в най-малката община Чавдар, където във Фолклорен център " Чавдар " бяха засадени 100 храста вариегатен лигуструм за жив плет и магнолия. Град Златица пък ще се радва на нови 240 дървета и шубраци. Сред тях е ликвидамбър – широколистно дърво, което живее до 400 години.

Преди това в самодейността се включиха възпитаници от СУ " Любен Каравелов " в Копривщица, които засадиха плодни дръвчета и гинко билоба, както и деца от ОУ " Георги Бенковски " в Мирково, които озелениха двора с шестил.



Програмата е дълготрайна и се реализира в партньорство с общините Мирково, Чавдар, Челопеч, Златица, Пирдоп, Копривщица и Етрополе. Средствата, нужни за закупуването на растителните типове се обезпечават от Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геотрейдинг АД и Геострой АД, а общините дефинират местата за засаждане и растителните типове.

В самодейността участваха с непринуден труд и кметовете на общините сътрудници, общински съветници и чиновници, учители, както и ръководителите на фирмите донори. В рамките на плана през есента на 2020 година бяха засадени над 1100 дървета и шубраци, а тази есен досега са засадени 1684 дървета и шубраци. Инициатива ще продължи със засаждане на рози в Етрополе, а също и с озеленяване с 385 дървета в Челопеч и 24 овощни дървета в Пирдоп.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР