Над 3200 души ще бъдат изведени от домовете за пълнолетни

...
Над 3200 души ще бъдат изведени от домовете за пълнолетни
Коментари Харесай

Закриват Домовете за хора с увреждания, обитателите ще бъдат настанени в нови социални центрове

Над 3200 души ще бъдат изведени от домовете за пълнолетни лица с увреждания, оповестиха от пресцентъра на Министерството на труда и обществената политика.

Те ще бъдат настанени в нови обществени услуги от фамилен вид. Домовете ще бъдат закрити в границите на деинституционализацията на дълготрайната грижата за възрастни. 

Подготовката и извеждането на хората от институциите от остарял вид ще бъде осъществено по мярката „ Продължаваща поддръжка за дълготрайна грижа “ по Програма „ Развитие на човешките запаси “, която беше утвърдена от Комитета за наблюдаване. Операцията е от стратегическо значение и е с бюджет от 12 млн. лева Конкретен бенефициент е Агенцията за обществено подкрепяне, а позволен асоцииран сътрудник е Министерството на здравеопазването. 

Допустимите действия по мярката включват основаване и образование на екипи за осъществяване на подготовка за извеждане, психическо консултиране, оценка на характерните медицински потребности и оценка на потребността от интензивна поддръжка от експерти. 

За настанените в Домовете за пълнолетни лица с увреждания ще бъде осъществена самостоятелна оценка и начертан проект за извеждането. За хората, които са трайно настанени в държавни психиатрични лечебни заведения, също ще бъде направена оценка на потребностите и ще бъдат ориентирани към подобаващи обществени услуги. За екипите, които правят дейностите по плана, ще бъде обезпечена супервизия. 

Основната цел на процедурата е да бъдат обезпечени подобаващи обществени услуги от резидентен вид и съответна интегрирана поддръжка за хората, които сега живеят в Домове за пълнолетни лица с увреждания или са трайно настанени в държавни психиатрични лечебни заведения.

Успешно са разкрити 37 нови центрове за дълготрайна грижа за пълнолетни лица с психологични разстройства и умствена назадничавост, оповестиха през октомври от Агенцията за обществено подкрепяне (АСП).  Нови условия на живот са обезпечени за 535 лица, които са изведени от държавните психиатрични лечебни заведения и профилирани институции, оповестиха тогава от организацията. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР