Над 300 социалисти, антифашисти и симпатизанти на лявата идея от

...
Над 300 социалисти, антифашисти и симпатизанти на лявата идея от
Коментари Харесай

Лобното място на Антонивановци е пантеон на човешкия подвиг, паметник на светли човешки души, мемориал на достойната саможертва

Над 300 социалисти, антифашисти и симпатизанти на лявата концепция от Пловдив, Кричим и Асеновград уважиха 74-та годишнина от героичната епопея на отряд „ Антон Иванов " в местността „ Сухото дере " край язовир Въча. Поклонението е проведено от Областен и Градски съвет на Българска социалистическа партия Пловдив, Областен съвет на БАС и Сдружение „ Памет и бъдеще " и в него взеха присъединяване народните представители Георги Търновалийски и доцент Георги Йорданов, Атанаска Тенева - член на ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия, Енко Найденов, ръководител на Българска социалистическа партия Асеновград и Теодора Кирякова - ръководител на левицата в Кричим.

Мемориалният комплекс и костницата, издигнати в памет на починалите в мразовитите дни на март 1944 година бяха отрупани с цветя и венци от признателните генерации, които сведоха глави и уважиха с минута безмълвие паметта на починалите 121 партизани от именития отряд.

„ Всяка година заставаме пред този монумент и съпреживяваме оня ден от историята, който за мнозина от партизанския отряд е бил финален. Но е бил ден на величие. ", сподели в словото си Маргарита Стоилова, зам.-председател на Областния съвет на Българска социалистическа партия и Председател на Областния съвет на Български антифашистки съюз Пловдив. „ Времето ни отдалечава от ония събития, а поколението, което е видяло фашизма към този момент си отива, само че не би трябвало и нямаме право да забравим, че в интервала 1923 - 1944 година са избити 9 140 партизани, 20 000 ятаци, 25 министри, 150 народни представители. Осъдени на гибел са 13 000 антифашисти, през пъкъла на полицейските сектори са минали 64 345, а 31 250 борци срещу фашизма са минали през концлагерите Гонда вода, Св. Никола, Свети Кирик, Еникьой, Кръсто поле, Рибарица и доста други. Днес сме тук, с цел да кажем: Никой не е пропуснат, нищо не е забравено! ", приключи прочувствено Маргарита Стоилова.

„ С наличието си през днешния ден ние свидетелстваме за историческата истина. А тя е, че в битката против фашизма починаха едни от най-смелите, будните, надарените, прогресивните и родолюбивите българи. Те умряха за социалистическия блян. ", с тези думи се обърна към присъстващите и Красимир Трифонов, ръководител на Горско стопанство на Българска социалистическа партия Пловдив. Според него социалистическият блян е рисков за днешните демократи, той е и най-големият призрачен сън за политиците на прехода, тъй като дава опция, въодушевява хората и въплъщава по едно и също време паметта за предишното и фантазията за бъдещето. Лидерът на социалистите в Пловдив съобщи, че сега нашият народен и народотворен интерес е в ръцете на политическа клика, която се управлява отдалечено от непознати посолства благодарение на грантови медии и НПО-та и тези политици продават и предават страната ни, небето ни, земята ни, децата ни.

„ Българска социалистическа партия би трябвало да пази историята от похищения, като застане на страната на народа си и като върне достолепието на българите. Тук, от това място - мавзолей на човешкия героизъм, монумент на светли човешки души, мемориал на достойната всеотдайност, заявяваме, че ще продължим делото на антонивановци, дело на опозиция против модерния фашизъм, чиито проявления се във всички сфери и чиито резултати са демонтирана страна, разсипана стопанска система, девалвирано обучение и разрушено опазване на здравето. Това е суровата рекапитулация за поредна българска покруса. Времето ни изтича. От една страни ни гледат антифашистите с питащ взор, а от другата са децата ни. Каква страна им завещаваме? Затова Българската социалистическа партия би трябвало ясно да каже „ Стига! " на това незаконно ръководство, което не пази суверенитета на страната ни, което поддържа войната, което предава народа си. ", приключи словото си Красимир Трифонов.

След минутата безмълвие и реверанс пред паметта на починалите пред паметника на благодарност, националният представител Георги Търновалийски връчи членски карти на петима новоприети социалисти от гр. Кричим.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР