Над 30 години вече се говори за реформи в МВР

...
Над 30 години вече се говори за реформи в МВР
Коментари Харесай

Много граждани са недоволни от полицаите, да излязат ли срещу тях?

Над 30 години към този момент се приказва за промени в Министерство на вътрешните работи и службите, които все не стартират. Защото политиците ни не знаят какво желаят, не могат да го създадат, не желаят или и трите. Реформите в никакъв случай не са били привлекателни. На популацията му писна да слуша едно и също и да получава неприятна отбрана, по тази причина се зае с сигурността си поединично. Селските къщи и доста блокове в градовете замязяха на секретни секции, опасани с решетки, бодлива тел и камери. На много места пенсионери и бедняци събират пари за частни охранители. Защо?

В тази обстановка престъпността се оказа в подем, а Министерство на вътрешните работи дълго време бе в топла прегръдка с нея. Буквално. Достатъчно е да си спомним последните ръководства на вътрешното министерство по времето на ГЕРБ и Борисов.

Затова и не случи нито един път обществен спор за това, каква би трябвало да е полицията и Министерство на вътрешните работи като цяло.

Само допреди близо година от Министерство на вътрешните работи ни убеждаваха, че по разкриваемост на закононарушенията бием множеството страни в Европа. В Германия, да вземем за пример, се правили 8000 закононарушения на 100 000 души, а в България единствено 1500. Средният дял на жертвите на закононарушения в Европейски Съюз е 15,6%, а в България 12,3%. Далеч зад нас били Англия (25%), Швеция и Дания (19%), Белгия (18%), Германия (15,3%), Франция (14,5%), Австрия (14,4%). Спадът на закононарушенията у нас, съгласно двамата корифеи министри, които в този момент са на топло в Народното събрание е цели 18%. На записаните обаче.

Като жител желая да има същинска база за съпоставяне, с цел да знам къде и защо отиват националните пари.

И ето какво се получава. Не открих на никое място лозунг на българския служител на реда. В Съединени американски щати е: Служа и пазя! На френските служители на реда: " Строгост и правораздаване ". Всеки инструктаж на дежурните екипи във Англия стартира със: Спокойствие и сигурност за жителите! В Испания са къси: Пазим народа! Във Финландия: Винаги отбрана! За протокола: във Финландия над 60% от следователите и 40 на 100 от служителите на реда са дами. Разкриваемостта на закононарушенията е над 90%!

В Швеция чиновниците на Министерство на вътрешните работи са 27 500 души при близо 10 млн души население. От тях 8500 са цивилни чиновници. Девизът им е: Служи до дъно!

Това може да наподобява дребнаво, само че не е. Униформеният би трябвало да е стимулиран, когато се захваща с работа като запазване спокойствието и отбраната на популацията.

В Министерство на вътрешните работи има положителни експерти и на тях би трябвало да се опре промяната. В дания, Швеция, Норвегия и други скандинавски страни промяната, осъществена още преди двайсет и повече години, се състои в следното. Намаляване на персоналния състав за сметка на качеството. Оптимизацията е оставила отвън редиците стотици. Те минават през курсове за придобиване на друга компетентност, с цел да се осъществят в разнообразни области на живота. Останалите минават през проби: за просветеност, професионални умения, езикова подготовка, физическа подготовка и прочие Преминалите сполучливо остават в полицията с двойно по-високи заплати и съвременно съоръжение.

В нашето Министерство на вътрешните работи работят малко над 55 000 души. В Австралия ченгетата са 49 242 души при население 26,8 млн. В Австрия служителите на реда са 27 500 души, при 9 млн население. Разкриваемост на закононарушенията е 87%. В Унгария служителите на реда са 33 400 при близо 10 млн. население. В Гърция - 46 700 за 11 млн население. Във Финландия служителите на реда са всичко на всичко 7800 души за 5,5 млн души с 338 145 кв км територия! Да не преставам ли?

При тези съотношения промяната просто е наложителна! Нужна ни е съвременна, неголяма, ефикасна и добре платена полиция. (Същото важи и за армията.) Само че никой не смее да редуцира. Защо? Защото ще има митинги, проведени от синдикати и Бог знае още от кого. Защото в Министерство на вътрешните работи и полицията към момента е цялостно с назначени и правилни на Борисовия режим хора.

Всеки елементарен жител ще ви каже, че съкращенията би трябвало да тръгнат от администрацията. Заедно с това да се закрият дублиращите структури. Ще има писък и псувни, само че резултатите ще се видят след броени месеци. Останалите на работа стимулирани служители на реда ще се убедят, че положителни пари могат да се изкарват освен от тарикатлъци, дребни обири и рушвети, а и с почтина работа.

Гражданите желаят полицията да работи за тях, а не за държавни управления и партии. Обществото не желае биячи да ритат и блъскат протестиращите, на каквато грубост се нагледахме през 2020 година, а да разчита на бранители. Ние ще ви плащаме, само че вие вложете уменията си в интерес на хората.

Има служители на реда и служители на реда – това е реалност. Реформата е, когато се отървем от лентяите и корумпетата и на работа останат достойните. Трудно е, само че е допустимо. Но единствено с „ Дайте ни пари! “ не става. Финанси се дават против резултати – по този начин е почтено. Толкова ли е мъчно за възприемане?

Иначе жителите могат да стачкуват против служителите на реда най-малко за няколко неща, все значими. В Министерство на вътрешните работи ги знаят, всеки служител на реда – също. Затова по-добе промени.

Георги Александров
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР