Над 28 хиляди са вече жертвите на земетресенията в Турция

...
Над 28 хиляди са вече жертвите на земетресенията в Турция
Коментари Харесай

Седми ден след трусовете: Над 28 хиляди жертви, напрежението в Турция нараства

Над 28 хиляди са към този момент жертвите на земетресенията в Турция и Сирия. В град Адъяман бяха открити телата на всички от кипърски учебен тим по волейбол. Загинали са 35 деца и учители. От Организация на обединените нации дефинираха случилото в Турция и Сирия като " най-голямата покруса в района от 100 години ". Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай съобщи, че ранени са били над 80 хиляди души.

7 дни след мощните земетресения гневът превзема оживелите. Освен дефицита на храна и неналичието на заслон, хората от опустошените региони укоряват управляващите, че се бавят избавителните интервенциите и в неприятно строителство, оповестява Българска национална телевизия.

В шестия ден след нещастието скръбта прераства в яд. Хиляди оживели се готвят да прекарат поредна мразовита нощ навън. Сред руините. В сълзи и с безмълвни молебствия. Гласовете под отломките в Адъяман последователно заглъхват. Оцелелите споделят, че първите спасители пристигнали 4 дни след земетресението.

В Адъяман живеели към 300 хиляди души, само че към този момент никой не знае какъв брой са оживели. Гняв има и в другите разрушени селища. Според Фериде Джениле от Адана, аргументите за огромния брой жертви и многото разрушени здания са злоупотребите, некачественото строителство и противозаконните преустройства.

„ Според мен от лакомия. Ако се мисли единствено за пари, в случай че никой не взема отговорност, в случай че никой не си прави работата както би трябвало, следствията са това. И в случай че страната не си прави работата както би трябвало, това е. Конструктивни промени при поправки – да, прави се, и никой не им споделя за какво го правиш, по какъв начин го правиш. Най-вече супермаркетите, тъй като там колоните им пречат ", споделя Фериде Джeниле.

Хората се опасяват да се приберат в домовете си, споделя Фериде. Сградата, в която живее със брачна половинка си и сина си, останала здрава, само че прилежащата е със съществени пукнатини. Затова изчакват в Анкара жилището им да бъде тествано дали е безвредно.

„ Чакаме просто. Нещо да мине, да се възстановява, с цел да се върнем в дома ", споделя още Фериде Джeниле.

Тя не има вяра, че ще има осъдени, поради многото рухнали здания. Но се надява, най-малко природата да е благосклонна към страдащите.

„ Ако успеем да спечелим задоволително пари, и това е доста мъчно, незабавно ще си купя едноетажна къща. Това желая “, споделя още Джениле.

Президентът Ердоган даде обещание, че на потърпевшите ще бъдат предоставени помощи и градовете ще бъдат възобновени до една година. Но думите му не успокоиха бедстващите.

„ Сякаш ни се присмива. Президентът сподели, че ще получим помощ. Но тя е под минималната заплата. За какво ще ни стигне. Братовчед ми умря. Ако знаете какъв брой е огромна болката “, споделя още дамата.  

Появяват се от ден на ден известия за мародерства. Австрийският отряд спасители разгласи, че приключва интервенциите от съображения а сигурност, поради напрежение сред турски групировки.

„ Мародери плячкосват къщите ни. Няма какво да създадем. Разорени сме. Това, което претърпяваме е призрачен сън. Срещу болката от загубата на околните - няма лек. Земетресението потвърди, че сме безсилни пред природата “, споделя Фериде. „ Но, с цел да останем хора, би трябвало да сме по-добри, виновни и да не си предизвикваме несгоди “, припомня дамата от Адана.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР