Над 260 брокери на недвижими имоти от цялата страна се

...
Над 260 брокери на недвижими имоти от цялата страна се
Коментари Харесай

Накъде ще тръгнат цените на имотите?

Над 260 брокери на недвижими парцели от цялата страна се събраха в Бургас на годишна конференция, проведена от Националното съдружие „ Недвижими парцели “ (НСНИ). Секторът е промишлеността, която има голямо въздействие върху икономическото развиване на страната. По време на форума главните акценти на полемика бяха изменението на климата, рецесиите, демографията, лихвите, еврозоната и следствията и упованията за сектора на недвижимите парцели. Повече детайлности споделя кореспондентът на Euronews Bulgaria от Бургас Елена Танева.


Тази година статистиката сочи, че има спад на покупко-продажбите на пазара, повече правосъдни каузи, свързани с недвижими парцели и етажната благосъстоятелност и измами от строителни бизнесмени. Повече е и броят на брокерите у нас. Същевременно България е и в графата с най-ниски лихвени проценти при заемите.

Изминалата година остава съвсем сходна с предходната, като междинните цени на жилищата са поскъпнали най-малко с 8%. Най-скъпи са парцелите във Варна и Пловдив, а столицата се подрежда на трето място по скъпи жилища. Следва Бургас, като край морето се търси главно остарялото строителство, двустайни и тристайни жилища или близки до морската градина студиа. В сектора обаче регистрират спад на покупко-продажбите на парцели – сред 10% и 12% на годишна база. А в ранглиста, която съпоставя цените на парцелите в 190 града в цяла Европа, на фона на останалите страни страната ни изобщо не се отличава с плашещи по скъпотия цени.

София е на 31-во място, Бургас е на към 160-то. Най-скъпи са парцелите в Женева. В топ 10 е и Милано. В съпоставяне с Берлин и Амстердам да вземем за пример за студентите в София наемането на жилище е много по-достъпно.

„ Там квартира от 30 квадрата коства 2 хиляди евро наем, тъй че има доста градове в Европа с проблеми с достъпността, само че България към момента не е по този начин “, споделя Добромир Генов, ръководител на НСНИ.

И въпреки всичко у нас се заприказва за балон в цените, който ще даде отражение през 2024-та година. Експерти се въздържат от последна оценка.
Не можем да приказваме за балон и внезапен спад на цените, само че въпреки всичко в случай че разсъждаваме в по-дългосрочен проект в идващите от 3 до 5 години може да има корекции в цените.
Веселин Петров, изп. шеф на ДСК Дом

Ако има някаква рецесия, тя ще е идната година , ние чакахме по-дълбока такава, само че се оказа, че България е една от едва наранени от тази финансова рецесия в Европа “, уточни Генов.
Към днешна дата страната ни е измежду тези с най-ниски лихвени проценти в ипотечните заеми – сред 2,7%.

България сега е като Швейцария освен на Балканите , само че и в Европа. Страната ни с най-ниските лихви за ипотечни заеми. Средно са към 2,6 – 2,7%. В други страни, които са сходни на нас, като Румъния, Унгария, Чехия, Полша лихвите са сред 5 и 10% на годишна база. В Западна Европа стигат до 4%, тъй че България има в действителност най-ниски лихви и това е по този начин с помощта на стабилната банкова система и на конкуренцията сред банките, от което печелят най-после крайните консуматори. Но въпреки всичко да се има поради, че тези ниски лихви не са закрепени, т.е. те са плаващи и зависят от това по какъв начин всяка банка ценообразува, само че все пак все още в действителност сме с най-ниски лихви - ние и Малта в действителност сме с най-ниски лихви в Европа “, изясни Петров.

Очакванията са още следващата година лихвите по ипотечните заеми да набъбнат до 3,5%. Променя се и профилът на българския покупател, който към този момент има по-високи искания.

„ Вече купувачът е по-претенциозен и по-изискващ, тъй като има задоволително информация. Границите са отворени да пътуваме под дърво и камък и можем да забележим доста по-модерни неща “, споделя зам. Председателя на НСНИ Ирена Перфанова.

Сред проблемите в сектора са зачестилите измами измежду търговци, строители и вложители. Изключително огромна е конкуренция на пазара на брокерски услуги, като доста от брокерите не познават добре този вид бизнес. Липсва регулация на пазара.

Строителство на зелено или придобиване на подобен парцел е може би най-рисковата договорка. Има в действителност готови играчи, само че те не са толкоз доста. Внимавайте “, предизвестява Генов.

Според специалистите, ни чака спокойна година и застой на цените на парцелите.

Последните трендове демонстрират още, че от ден на ден чужденци търсят къщи в селата у нас – най-вече в планинските райони.

Целия репортаж вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР