Над 25 милиона тона украинска пшеница не могат да бъдат

...
Над 25 милиона тона украинска пшеница не могат да бъдат
Коментари Харесай

ООН предупреди: Украинската пшеница гние в складовете, иде страшна криза

Над 25 милиона тона украинска пшеница не могат да бъдат изнесени от страната заради войната. Организация на обединените нации предизвестява, че това ще провокира световна рецесия със зърнените култури. Преди нахлуването на съветските войски, Украйна беше четвъртият максимален експортьор на пшеница в света.

Пшеницата в складовете на Украйна стартира да гние, предизвестяват украинските производители. Преди новата годишна продукция би трябвало да бъдат освободени 25 милиона тона зърно.

" Транспортираме пшеница от Одеса за румънското пристанище в Констанца. Всички наши пристанища са затворени. Трябва да търсим нови направления през Румъния. " - описват от сектора

Най-предпочитаният маршрут за превозване на украинска пшеница е през дунавските пристанища Рени и Измаил. Оттам доставките не престават до Констанца. Войната трансформира румънското пристанище в главен център за експорт на украинска селскостопанска продукция.

" Операциите на пристанището набъбнаха с 10-11 % спрямо предходната година. " - регистрира Флорин Гоидея, шеф на пристанище Констанца.

Пренасочването на доставките през Констанца, обаче, изправи Румъния пред голямо транспортно предизвикателство. Налага се незабавен ремонт на жп мрежата, най-много в региона на черноморското пристанище. От 100 железопътни линии - 35 ще бъдат ремонтирани до три месеца. А останалите до края на годината.

От Европейския съюз обявиха, че скоро би трябвало да бъдат избрани точни направления за експорт на украинските артикули. До предходната година Украйна беше втория максимален вносител на пшеница и царевица за Евросъюза.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР