Над 21 000 български граждани са подали декларации за гласуване

...
Над 21 000 български граждани са подали декларации за гласуване
Коментари Харесай

Българите в Одрин нямат голям интерес към изборите

Над 21 000 български жители са подали заявления за гласоподаване в секциите в Турция, сочат описите, оповестени от Министерството на външните работи. По традиция изборната интензивност на български избори в прилежаща Турция е висока, само че упованията са тази година пандемията да разколебае доста хора.

Какви са настройките на изселниците в Одрин ревизира специфичният делегат на БНР в Турция Тоня Димитрова. 203 души са подали декларация за гласоподаване в Одрин, където има една изборна секция. На други избори са дали своят вот по над 1500 души, в този момент обаче хората се притесняват от пандемията, споделя Хасан Кушку – създател на Сдружението на балканските турци: „ Няма да има доста огромен интерес, тъй като хората се интересуват здравословно, а и взетите ограничения не са задоволителни “.

По традиция изселниците в Одрин гласоподават в локално учебно заведение, тази година секцията е отворена в консулството. Председателят на Сдружението на балканските турци Джеват Гюнеш споделя: „ Според нас като съдружие пространствата по време на пандемия би трябвало да бъдат по-широки, по-големи, да вземем за пример учебно заведение – с огромна зала “.

Турците с български паспорти в Одрин се пробват да сменят мястото на гласоподаване. „ Самите представители на сдружението ни бяха подали молба до консулството, само че доколкото разбрах не са почели аргументите, не ги знам “, показва Кушку.

От Сдружението на балканските турци коментират на локалните хора по какъв начин ще се организира вота, какви ще са ограниченията, оказват помощ с попълването на заявления. В събота вечерта в Турция влиза в действие полицейски час и е неразрешено излизането до понеделник сутринта. Българските гласоподаватели могат да отидат гладко до секциите с българската си персонална карта. „ Аз се обадих на Министерство на вътрешните работи на локално равнище за по какъв начин ще бъде гласуването, в случай че хората ще гласоподават с техни коли, тъй като те са с турски регистрационен номер, а те са с българска персонална карта “, споделя Джеват Гюнеш.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР