Над 200 млн. лв. за изграждане на индустриални паркове у

...
Над 200 млн. лв. за изграждане на индустриални паркове у
Коментари Харесай

От април: Наливат над 200 млн. лв за индустриални паркове у нас

Над 200 млн. лева за създаване на индустриални паркове у нас ще бъдат разполагаем на вложителите от идващия месец. Средствата са по Плана за възобновяване и резистентност, оповестиха от Министерството на нововъведенията.

Икономическа зона „ Тракия “ е един от най-големите индустриални хъбове в България, където наши и интернационалните компании осъществят планове за над 1 милиарда евро. Мениджмънтът на зоната към този момент е подготвен с съответни планове, с които ще кандидатства за финансиране.

„ Проектът, с който ние желаеме да аплайваме – това е територията, която ние назоваваме „ Технологичен парк Пловдив “. За него имаме създадени идейни планове за електросистемата. Имаме от предходния стратегически вложител по какъв начин да се съедини зоната с ЖП-транспорт, и имаме първите процедури с АПИ за довеждаща инфраструктура и директна връзка с автомагистралата “, споделя инж. Пламен Панчев, изп. шеф на „ Тракия икономическа зона “.

Според икономисти би трябвало да се приключи с практиката да се изливат големи суми за мега планове, което не всеки път води до същинска добавена стойност.

„ Колкото е по-отворена тази стратегия, ми се коства, че толкоз по-полезно ще бъде. Тъй като не всеки път имаме потребност от 100 млн., с цел да градим напълно нов парк. Понякога са нужни 1-2 млн., с цел да се построи някаква довеждаща инфраструктура, даже във към този момент съществуващи и работещи паркове “, счита икономистът Петър Ганев, представен от Българска национална телевизия.

„ Видяхме много разногласия през последните 2 години – разнообразни визии по какъв начин да се влага в индустриалните паркове и едно лъкатушене да се излеят парите в 2, 3 или 4 парка, избирани на централно равнище. И сред това да има една отворена врата, и оптимално доста паркове софтуерни, огромни, такива, които даже не са по новия закон, някакви индустриални терени, да могат да аплайват “, добавя Петър Ганев.

Един от главните критерии в оценката на плановете е да се потвърди деклариран инвеститорски интерес, брой на вложителите, които ще бъдат привлечени в парка и какъв брой нови работни места ще бъдат разкрити по плановете. Според бизнеса най-важното е парите да не потънат в екзотични и никому ненужни планове.

„ За нас най-важното нещо е да се прави оценка привличането на вложители. Да не отидат парите в територии, които не са привлекателни, в които няма цялостна идея за развиване, защото това, което ние научихме и най-големият опит, който имаме, това е една индустриална зона, един парк, това е един дълготраен план. Една цялост от професионално обучение и развиване, от увеличение продуктивността на труда “, споделя инж. Пламен Панчев- изп. шеф на „ Тракия икономическа зона “.
Очаква се програмата да започва през април като кандидатстването ще става напълно по електронен път. Максималното финансиране може да доближи 40 млн. лева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР