Над 165 000 младежи до 29 години са започнали работа

...
Над 165 000 младежи до 29 години са започнали работа
Коментари Харесай

165 000 младежи започнали първа работа за 4 години


Над 165 000 младежи до 29 години са почнали работа на първичния пазар на труда през последните четири години с поддръжката на трудовите медиатори в бюрата по труда. За същия интервал безработицата измежду младежите (между 15 и 24 години) е намаляла съвсем два пъти. През 2013 година цената й е била 28,4%, а през 2017 година – 13,5% и е под междинното ниво за Европейски Съюз. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков при откриването на второто издание на кариерния конгрес „ Кариери-УНСС-2018 “.

Той показа пред участниците във форума ограниченията и дейностите, подхванати от Министерството на труда и обществената политика за подкрепяне на сполучливата трудова реализация на младежите и за понижаване на младежката безработица, както и резултатите от осъществяването на Европейската гаранция за младежта.

Министърът Петков показа пред студентите стратегия „ Старт на кариерата “, която обезпечава равномерен преход от обучение и образование към претовареност. Тя се ползва сполучливо от доста години и е опция за млади висшисти без трудов стаж по специалността си, да стажуват за интервал от 9 месеца при работодатели от обществената администрация и да добият на практика умения на работното място и скъп първи професионален опит, изясни министър Петков. В момента по програмата работят 770 младежи и огромна част от тях след привършване на програмата намират устойчива претовареност.

МТСП организира дейна политика на пазара на труда, ориентирана и към младежите посредством инструментите на Националния проект за деяние по заетостта и посредством механизмите на Оперативната стратегия „ Развитие на човешките запаси “. Министърът на труда обърна внимание и на непрекъснатото повишаване на смисъла на цифровите умения и на така наречен портативни умения, като умения за другарство, креативно мислене, умения за взимане на решения.

Петков акцентира, че сега българският пазар на труда изпитва остра потребност от висококвалифицирани експерти. Той се обърна към студентите с апела да потърсят първо своята професионална реализация в родината. Бъдещето на пазара на труда е обвързвано с огромна динамичност, непрекъсната смяна в условията по отношение на работната мощ, доста кариерни преходи и с нуждата непрестанно да се развиват и получават нови умения, сподели в умозаключение министър Петков.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР