Над 16 милиона лева са дали българи, за да си

...
Над 16 милиона лева са дали българи, за да си
Коментари Харесай

Разкритие за пенсиите. НОИ даде важни указания

Над 16 милиона лв. са дали българи, с цел да си купят стаж за пенсия за интервала от януари до септември предходната година, демонстрират последните данни на Националния застрахователен институт. От това право са се възползвали 2 679 индивида, като приблизително не са им достигали 23,25 месеца стаж за пенсиониране.

За съпоставяне за същия интервал на 2021 година сумата, платена като вноски за недостигащ стаж, възлиза на 10,4 милиона лв., като от това право са се възползвали 2225 индивида. На тях обаче не им е достигал по-малко стаж – приблизително 22 месеца. През цялата 2021 година българи са платили 18,4 милиона лв., с цел да могат да се пенсионират. Това са създали 3840 претендент пенсионери, демонстрират още данните на Национален осигурителен институт.
-->
Нарастването на сумата за платения стаж се дължи освен на множеството хора, които се нуждаят от стаж, с цел да могат да излязат в пенсия поради непрекъснатото повишение на нужния стаж, само че и на растежа на минималния застрахователен приход през предходната година. Той се увеличи от 650 лв. на 710 лв., което докара до повишение на вноската за месец недостигащ стаж. Сумата е 19,8% от минималния застрахователен приход, избран от Министерски съвет.

До 1 април хората трябваше да заплащат по 128,70 лв. за месец недостигащ стаж. От тази дата сумата се увеличи с 11, 88 лева Така за всеки месец, който не стига за пенсия, претендент пенсионерите дължат по 140,58 лева

Година стаж пък коства 1686,96 лева, а цялостните 5 години - 8434,8 лева Всеки може да си купи до 5 години даже да не му следва скоро да се пенсионира.

Възможностите за закупуване на застрахователен стаж са избрани в Кодекса за обществено обезпечаване и се позволяват само в тъкмо избрани случаи. Има три разновидността, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: 1. За времето на образование за приключено висше или полувисше образование; 2. За интервала, в който карат докторантура; 3. До 5 години недостигащ стаж по общия ред.

Купеният стаж се зачита за застрахователен от трета категория и може да се употребява единствено при пенсиониране.

Хората внасят сумата на осигурителните вноски за своя сметка по банков път, като закупеният стаж се открива с уверение, което се издава от съответното териториално отделение на Националния застрахователен институт.

Времето, за което са импортирани осигурителни вноски за интервал, по-дълъг от изискващия се за придобиване право на персонална пенсия, не се зачита за застрахователен стаж. За това време лицето може да изиска възобновяване на безпричинно импортираните суми за осигурителни вноски от съответната териториална дирекция на Националната организация за приходите.

Удостоверението за закупен недостигащ стаж се издава от териториалното отделение на Национален осигурителен институт въз основа на документа за импортираните осигурителни вноски.

За лицата, живеещи в друга страна, с която Република България има подписан интернационален контракт в региона на общественото обезпечаване, удостоверението се издава от Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - София-град. За добит застрахователен стаж, за който са заплатени осигурителни вноски като недостигащ, правото на пенсия поражда от датата на заявката.

Осигурителният приход за времето, за което е закупен застрахователен стаж, не се взема поради при изчисляването на самостоятелния коефициент на пенсионера.

От началото на тази година макар повдигането на минималната заплата на 780 лв. сумата за месец недостигащ стаж остава без смяна. Причината, е че минималният застрахователен приход остава без смяна – 710 лв., което се случва рядко. Обикновено той се покачва с растежа на минималната работна заплата. Тъй като няма признат нов Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2023 година, размерът на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица остана 710 лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР