Над 150 милиона са натрупаните дългове на болниците. Това стана

...
Над 150 милиона са натрупаните дългове на болниците. Това стана
Коментари Харесай

Ананиев: Над 150 млн. лева са дълговете на болниците

Над 150 милиона са насъбраните задължения на лечебните заведения. Това стана ясно от думите на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на чуване в Народното събрание за настоящото положение на системата на опазването на здравето.

"Търсенето на решение за бъдещето на болничната помощ е въпрос на осъществяване на хоризонтална политика в цялата страна, сподели той, визирайки обстановката със опазването на здравето в Северозападна България. Ананиев уточни, че това се реализира посредством идни нови медицински стандарти, към този момент утвърдени нови цени на клинични пътеки, иден народен рамков контракт за три години, правила за добра здравна процедура.

Министър Ананиев добави, че предстоят и вложения по план за рационализация на незабавната помощ, нова политика в региона на специализацията и увеличение на приема на студенти по медицина и на експерти по здравни грижи.

Общото население на областите Видин, Враца и Монтана е 377 051 души, което е 5.4 на 100 от популацията на страната, уточни министър Ананиев. Бебетата са 2955, във възрастовата група до 17 година са над 60 хиляди души, до 64-годишна възраст - 217 хиляди, а над 65 години - 98 474 души. В трите области популацията в младите възрасти е по-малко от междинния индикатор за страната, добави той. С непрекъснати здравноосигурителни права са 325 729 души. В трите области работят общо 626 лекари, а общият брой на лечебните заведения е 19, уточни той.

За финансови разноски в болничното заведение "Св. Петка " - Видин, са планувани 570 хиляди лева, за МБАЛ "Христо Ботев " - Враца, - 1 299 500 лева, за болничното заведение в Монтана - 310 хиляди лева, уточни още министър Ананиев.

Министър Ананиев добави, че в болничното заведение във Враца упованията са за растеж на приходите с над 30 на 100 още през идващото тримесечие. Ще се търси механизъм за обезпечаване на медици за незабавна помощ, образна диагностика и реанимация, както и ще се употребява оптимално капацитетът на 19 специализанти. В болничното заведение ще се възвърне инвазивната кардиология и отделението по съдова хирургия. Водят се договаряния за даване на банков заем, с цел да се отстраняват просрочените отговорности на болничното заведение, които са над 8 млн. лева, добави той.

Във Видин болничното заведение обслужва банковия си заем отмерено, само че там има дефицит на фрагменти и две отделения не работят с цялостния си потенциал. Намирането на специализанти и нови лекари е от основно значение за болничното заведение.

В Монтана дейностите се развиват дейно, дефицит има единствено на уролози.

"Няма потребност да се закриват отделения и клиники, а има потребност да се усъвършенстват и стабилизират, като главният проблем е човешкият запас ", акцентира министър Ананиев.

"Каквато и оздравителна стратегия да има, когато тече 10-процентната рента, нищо не е в положение да помогне на лечебните заведения, само че за лечебните заведения във Видин и Враца сме в доста напреднала фаза на диалози с кредиторите ", добави министър Ананиев.

На 15 юли ще показва вид на здравноосигурителен модел, който още веднъж ще се разиска, уповавам се - за финален път, след което ще го показва пред Министерския съвет, сподели още той. По думите му моделът води до увеличение на контролните функционалности на участниците в здравноосигурителния развой. Нецелесъобразното потребление на средствата е непростима неточност и ще се постарая всички аргументи, водещи до това, да бъдат отстранени, увери министър Ананиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР