Над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна

...
Над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна
Коментари Харесай

Над 10 млн. електронни рецепти са издадени за по-малко от година

Над 10 млн. електронни предписания са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС).

Този брой е доближат за по-малко от 11 месеца, откогато националният систематичен интегратор " Информационно обслужване " построи и пусна в употреба централизираната онлайн система за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. Електронизирането на процеса понижи доста риска от погрешно разпределяне на лекарства и облекчава оптимално пациентите, общопрактикуващите лекари, и аптеките.

Общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта, е над 4 800, а към системата сполучливо са се свързали 3 550 аптеки от цялата страна. Близо 3 600 фармацевти сполучливо извършват предписаните по електронен път медикаменти на пациентите. Разчетите демонстрират, че за по-малко от 11 месеца подсистемата на НЗИС е обхванала повече медицински лица от авансово заложените в плана. Най-много са изпълнените предписания в София – близо 1.3 млн., следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. Модулът е основан по този начин, че да е оптимално комфортен за лекарите, аптеките и софтуерните компании. До този миг със системата са се интегрирали над 30 разработчици на програмен продукт за общопрактикуващи лекари и 15 компании, които основават програмен продукт за аптеки.

" Данните демонстрират, че модулът " Е-рецепта " се трансформира в една от най-използваните електронни услуги в страната като цяло ", сподели изпълнителният шеф на " Информационно обслужване " Ивайло Филипов.

По думите му системата е следващото доказателство за сполучливите планове, които компанията осъществя през последните години. Изградена е за рекордно къси периоди и е измежду най-хубавите в Европа. Чрез електронната рецепта и останалите модули на НЗИС, които реализирахме, на процедура беше даден старт на електронното опазване на здравето в България, добави Ивайло Филипов.

Модулът за електронни посоки също регистрира впечатляващи резултати. През Националната здравно-информационна система са издадени над 220 хиляди е-направления. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са над 3 300.

Само за последната година " Информационно обслужване " осъществя няколко основни за електронното опазване на здравето планове. Като част от НЗИС беше пуснато електронното здравно досие на пациента. Модулът дава опция за записване и запазване на електронни здравни записи и медицински данни за всеки пациент, като обща здравна информация, данни от прегледи, лечения, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни проучвания, посоки и други Създаден бе и модул за е-имунизации, който съдържа информация за всички сложени ваксини против COVID-19. Преди дни компанията осъществя система за електронни прегледи, която дава опция за издаването на амбулаторни листи в електронен формат и цялостно електронно документиране и предпазване на всички осъществени медицински прегледи.

" Електронното опазване на здравето в България се чака от 15 години, а ние реализирахме главните модули на Националната здравно-информационна система за рекордно къси периоди от 4-5 месеца. Направихме това, което доста други не съумяха ", сподели Ивайло Филипов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР