Над 1 млн. лв. е годишният приход от курсове на

...
Над 1 млн. лв. е годишният приход от курсове на
Коментари Харесай

Математическата гимназия се оказа супер богата, спечелила е над 1 млн. лева, ето за какво

Над 1 млн. лева е годишният доход от курсове на Софийската математическа гимназия. Около 300 хиляди от тях се употребяват за поправки и участия в надпревари, а останалите 700 хиляди лева се разпределят сред учителите, водещи курсовете. Всичко това се провежда и управлява от Управителния съвет на Училищното настоятелство, предава Дарик. Когато още преди години към този момент някогашният шеф Антони Стоянов изискал курсовете да преминат от Училищното настоятелство към управлението на гимназията, зародил спор. Този спор, съгласно него, стои в основата на уволнението му, а не нито уволнението на учителката Петя Тодорова, нито откритите нарушавания, съобщи Стоянов.

Курсовете в СМГ се водят от 30 учители, което е към една трета от всички. Проблемът е, кой може да го прави и кой не, а разликата в приходите е голяма, уточни Антони Рангачев, приключил СМГ, в този момент доктор по математика и теоретичен помощник към Българска академия на науките

„ Ако вие водите да вземем за пример три курса, като преподавател вие получавате към 4-5000 лв. спомагателен приход на месец. Съответно в случай че вие не водите курс, вие получавате 800-900 лв. на месец. Тук поражда комплицирана обстановка, откакто 4-5 учители вземат решение кой ще преподава и кой няма да преподава “, сподели Рангачев.

Бившият шеф Антони Стоянов в началото не възразявал против това курсовете да се провеждат от настоятелството, до момента в който не получил писмо от Столична община, в което се казвало, че учебните настоятелства като сдружения с нестопанска цел не би трябвало да развиват толкоз необятна стопанска активност, разясни той.

„ Въз основа на това събрах учителите, водещи курсове, и споделих, че би трябвало да се трансформират нещата. Или Столичният общински съвет беше дал своя вот тази пролет правила за осъществяване на извънкласна активност, или да минат посредством Министерство на образованието през учебното заведение “, сподели Стоянов.

СМГ е едно от учебните заведения с най-сериозни доходи, сподели още Стоянов.

„ Годишно оборотът е към 1 млн. лева, съгласно данните на настоятелството, като 200-300 000 остават в самото настоятелство като пари за потребление за идеални цели - надпревари на децата в България и възстановяване на материално-техническата база “, добави той.

Останалите 700 000 лева са хонорарите на учителите, водещи курсове.

Междувременно стана ясно, че Антони Стоянов към момента не е получил заповедта си за уволняване и чака да му бъде изпратена по пощата. Когато това стане, ще подаде тъжба в съда.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР