Началото на поленовият сезон се обуславя от вида на зимата

...
Началото на поленовият сезон се обуславя от вида на зимата
Коментари Харесай

НЦЗПБ: Пореден рекорд по дървесен полен през февруари

Началото на поленовият сезон се обуславя от типа на зимата – температури, количество и тип на преваляванията (дъжд или сняг). В резултат на повишението на зимните температури и понижаване на количеството сняг през последните 5 години се следи доста по-ранен старт в цъфтежа на първите дървета спрямо годините с типична зима.

В региона на София леските към този момент обичайно цъфтят през януари. През февруари цъфтежът на елша, явен и типове от сем. Кипарисови демонстрира наклонност да е все по-ранен и все по-интензивен. Показателно е, че през тази година се сложи следващ връх за регистрирано количество дървесен полен през февруари, показват от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

Прогноза за месец март 2024 година

Според дълготрайните метеорологични прогнози през тази година се чакат температури към междинните за месеца и много дни с превалявания, най-вече от дъжд. Независимо, че ще има доста цъфтящи дървета, честите превалявания ще лимитират разпространяването на прашеца по въздуха.

В резултат единствено в обособени дни може да се стигне до по-значителна въздушна поленова централизация. В по-топлите региони на страната цъфтежът ще стартира и ще се развива с към 10 до 14 дни по-рано, в сравнение с в останалите елементи. В планините съвсем няма цъфтящи типове, като се изключи лески и трепетлики в по-ниските места.

В ниските елементи край реки ще има локално по-висока поленова централизация от прашеца на цъфтящи елши. В градовете най-голямо количество прашец ще се отделя от явен, тис и разнообразни типове от сем. Кипарисови.

От една страна това са типове, които образуват огромно количество прашец, само че от друга те са и постоянно употребявани като градска растителност. За по-голямата част от страната растенията, които ще цъфтят и биха провокирали алергични недоволства у чувствителни пациенти през месец март се отнасят към 6 фамилии.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР