Началният залп на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през

...
Началният залп на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през
Коментари Харесай

Историци се обединяват, за да изтръгнат миналото на Украйна от сянката на Русия

Началният залп на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари предходната година не беше ракета или снаряд. По-скоро това беше есе.


Есето на Владимир Путин " За историческото единение на руснаците и украинците ", оповестено през лятото на 2021 година, обхващаше 1000 години история в границите на 7500 думи, като главната концепция беше, че двете страни са " един народ ".

Сега 90 интернационалните и украински историци се сплотяват под егидата на новата световна самодейност " Украинска история " със седалище в Лондон, с цел да изтръгнат предишното на Украйна от сянката на съветските и руските разкази, заяви „ Гардиън “.

Историците желаят историята на Украйна да заеме своето място измежду многочислените международни истории - от ролята, която тя е играла в историята на античните гърци, основали търговски империи на Черно море, до връзките ѝ с Византия и връзките ѝ с викингите, управлявали средновековната Киевска Рус.

Включването на Украйна в картината ще промени разбирането за главните международни събития, съобщи Тимъти Снайдър, професор по история в Йейл, по време на представянето на самодейността в Британския музей в Лондон. " Цялата история на Втората международна война наподобява по друг метод, в случай че се разбере, че главната военна цел на Германия е била завладяването на Украйна. И бих се осмелил да кажа, че историята на XXI век наподобява по друг метод, в случай че разберете аргументите, заради които Украйна се съпротивлява на съветската инвазия ".

Инициативата е планувана като огромно начинание, чийто мандат е изложен в манифест на Снайдър, а тригодишният план е финансиран от украинския олигарх Виктор Пинчук. Освен че ще поддържа 90-те учени, поканени да вземат участие от Снайдър и университетския съвет, Пинчук ще финансира три огромни научни конференции, голям брой изявления и археологически разкопки. Инициативата се възнамерява от три години - много преди пълномащабното навлизане в Украйна.

Снайдър и Пинчук отхвърлиха да разясняват съответните равнища на финансиране, само че Снайдър съобщи: " Мога да се сетя за малко инициативи, най-малко в актуалната хуманитаристика, които са от подобен мащаб, поддържайки малко под 100 учени дейни в продължение на към три години: в случай че просто извършите изчисленията, това е много огромна сума пари ".

Пинчук, който е приключил инженерство, натрупа благосъстояние в производството през бурните 90-те и началото на 2000-те години в Украйна. Понякога спорна персона, той е шурей на втория президент на Украйна Леонид Кучма, който е упрекван от критици в корупция, авторитаризъм и подкрепяне на възхода на олигархията в Украйна.

Пинчук упорства, че Глобалната самодейност за история на Украйна ще бъде " безусловно самостоятелна " и че той няма да има " никакво въздействие " върху нейните учени. Той е един от попечителите на самодейността, чийто ръководител е Карл Билд, някогашен министър-председател на Швеция. Сред другите членове на настоятелството са историкът Ан Апълбаум, юристът Филип Сандс и най-известният украински стихотворец Серхий Жадан.

Климатът, географията и екологичните въпроси ще бъдат част от фокуса на плана, като се стартира от праисторията на Украйна. Втората международна война неизбежно ще играе огромна роля. Както и империята. " Един от най-размирните въпроси в украинската историческа памет е деколонизацията - до каква степен Украйна е била колония на Русия и до каква степен не е била. Няма консенсус ", споделя Ярослав Хрицак, професор по история в Украинския католически университет в Лвов. " Едва ли има тематика в украинската история, по която бихте могли да намерите консенсус - и това е добре ".

Значението на историята за построяването на страната и националната еднаквост се потвърждава от обстоятелството, че бащата на украинската историография Михайло Грушевски е и първият държавен глава на страната през 1917-18 година, в интервала сред разпадането на Руската империя и рухването на за малко самостоятелна Украйна под властта на болшевиките. Но, споделя Серхий Плохий, професор по украинска история в Харвард, украинската историография запада, откакто доста от практикуващите я емигрират, са убити или изпратени в гулаг по времето на Съветския съюз. Според него новата самодейност значи, че дисциплината се отдалечава от " периферията, нещо в периферията на руската или съветската историография, и се насочва към центъра ".

Юлия Юрченко, старши учител по политическа спестовност в Университета в Гринуич и един от учените, участващи в самодейността, съобщи, че като млад откривател, работещ върху постсъветската стопанска система на Украйна в английски университет преди 20 години, " никой не се интересуваше от Украйна и никой не можеше да те инструктира... Когато изучавах Украйна, имах възприятието, че върша нещо доста нищожно ".

По думите ѝ тя се радва, че самодейността стартира " в този исторически, мъчителен миг от историята на Украйна ".

Тя добави: " На украинците им се натяква, че цензурират политическия дискурс, че цензурират разказите за това какво е украинската нация и каква би трябвало да бъде историята. И това е страховит пестник за тези критици. Ние сме подготвени да работим групово, на интернационално равнище, дружно, с цел да се учим от историята - и да си свършим работата както би трябвало "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР