Началникът на отдел „Защита на природата” към Главна дирекция „Околна

...
Началникът на отдел „Защита на природата” към Главна дирекция „Околна
Коментари Харесай

Скандално! Висш еврочиновник засечен на маса в софийско заведение с наши зелени

Началникът на отдел „ Защита на природата” към Главна дирекция „ Околна среда” на Европейската комисия Никола Нотаро посочил явната си връзка с организациите от обединението „ За да остане природа в България”. Това станало на вчерашната среща в София, описаха участници в полемиката, представени от " Труд ".

На нея трябваше да бъде стартирано изясняването на грешките в предпазената мрежа Натура 2000, позволени на територията на страната ни. От тези неточности страдат стотици хиляди българи, чийто занаят на процедура е блокиран поради влажни зони, минималистични предпазени територии и други Последният скандал бе с митингите по Северното Черноморие, където се оказа, че в Натура 2000 са включени стотици частни парцели и даже гробище. На срещата участваха и представители на „ За да остане природа в България”, които очевидно са в тесни връзки с Нотаро. Той намерено показал това, като останалите присъстващи прекъсвал и неглижирал мненията им.

По късно вечерта еврочиновникът е видян в столично заведение на една маса с еколога Андрей Ковачев. В ресторанта на масата били още хора от „ За да остане природа в България” – Любомир Костадинов и Катерина Раковска от швейцарския WWF. По информация на вестника това слага под въпрос безпристрастността на чиновника, през който минават десетки инфраструктурни планове, в това число и лот 3.2 от автомагистрала „ Струма” – секторът през Кресненското дефиле. Там най-вече обществено е зает Андрей Ковачев, който лобира за 16-километров тунел, който да се строи от швейцарската компания „ Амберг “. Сегашното трасе през пролома е едно от най-смъртоносните – там стават десетки тежки произшествия и умират десетки хора. Това обаче не спра „ зелените” да изясняват, че автомагистрала там не може и не би трябвало да има.

Срещата слага и още въпроси – обикновено ли е върховен служител от основна дирекция „ Околна среда” на Европейска комисия да е в ресторант с представители на неправителствени организации, директни бенифициенти на екологични стратегии от Брюксел, т.е. получават непосредствено финансиране от Европейска комисия. Ако няма нищо подозрително в сходен тип срещи, за какво тя не е извършена в постройката на представителството на Европейска комисия, която в центъра на София, на ул. „ Георги Раковски”. Защо Нотаро се среща тъкмо с тези хора и организации, а не с представители на десетки други, също участвали на срещата, проведена по-рано денем от Министерство на околната среда и водите. Не е ли това подозрение за порочни практики и корупция?

Славейко Стайков от Коалицията „ За да останат хора в България “: Имахме огромни упования от тази среща

„ Имахме огромни упования, защото за пръв път в подобен формат можем да изкажем нашите терзания, отзиви и мнения за мрежата Натура 2000”, изясни Славейко Стайков от обединението „ За да останат хора в в България”. Според него очакванията на представителите на организациите не са се оправдали, като се изключи тези на „ зелените”.

„ По някои съответни въпроси, засягащи най-големите проблеми, не видяхме ясна позиция, ангажимент и даже предпочитание от господин Нотаро да бъдат прегледани проблемите. Става дума, да вземем за пример, за неналичието на първоначални научни данни за зоните за птиците, откъдето идват част от проблемите на заинтригуваните страни, с изключение на за зелените организации, които са в основата на тази липса на тези данни. Лично помолих господин Нотаро да попита Министерство на околната среда и водите дали разполага с такива данни. Но не чухме явен ангажимент, а ни се изясни, че зоната била избрана, и би трябвало да мислим за другите благоприятни условия. Вместо за поправяне на неверните, те ще бъдат развити.

Друг сътрудник сложи въпроса за погрешните изказвания, достигнали до комисията за броя на избивани предпазени типове птици. Помолих да каже от кое място е получил тези погрешни данни и да цитира точната организация, лице или специалист, който е подал тази информация и въз основата на нея Европейска комисия взима решения в ущърб на хората”, сподели още Стайков.

Източник: " Труд "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР