Наблюдаваме тотален срив на преките чуждестранни инвестиции в България през

...
Наблюдаваме тотален срив на преките чуждестранни инвестиции в България през
Коментари Харесай

Радев за чуждите инвестиции в България: Тотален срив

Наблюдаваме цялостен срив на директните задгранични вложения в България през последните години, регистрира през днешния ден Радосвет Радев, изпълнителен ръководител на Българската стопанска камара.

През 2017 година общите вложения са били 18,95 милиарда лв., само че непознатите вложения са единствено 1,86 милиарда лева или едвам 9,8% от всички.

За съпоставяне през 2007 година цялата сума на директните вложения в България е била 17,96 милиарда лв., като задграничните са съставлявали 98,6 на 100 от нея.

Камен Колев, зам-председател на БСК разясни, че българската стопанска система е декапитализирана и има явна потребност от още вложения.

Емпирично е потвърдено, че директните непознати вложения в една страна би трябвало да са 10% от брутния вътрешен артикул, с цел да се развива стопанската система сполучливо.

Това значи, че за България е належащо тяхната стойност да надвишава 10 милиарда лв..

Само за 2018 година спадът на директните задгранични вложения е двоен, уточни Колев. Те са били 500 млн. лв. през първата половина на 2017 година, а за първото полугодие на 2018 година са единствено 250 млн. лв., по данни на Българска народна банка.

Реално парите изпращани от българските емигранти съществено надвишават размера на директните задгранични вложения.

Но по-голямата част от средствата, превеждани от сънародниците ни в чужбина, отиват за ползване.

Иначе директните задгранични вложения в България са ориентирани главно към преработващата индустрия, недвижимите парцели, банковите услуги и застрахователния отрасъл.

Радосвет Радев предложи да създадем някои от най-големите инфраструктурни планове през концесии, а и градежът на АЕЦ - те биха дръпнали размера на директните непознати вложения до нужните нива.

Изследване на БСК разпознава следните фактори, възпрепятстващи привличането на директни задгранични вложения: липса на квалифицирани фрагменти, неприятна инфраструктура, постепенно свързване към комуналните услуги, усложнена бизнес-среда и регулации, липса на електронно държавно управление и на използване на електронните услуги, муден развой на оповестяването на банкрути, висока междуфирмена задлъжнялост, мудно правосъдие, корупция, администрация на национално и районно равнище в администрацията, непредсказуема бизнес и законова среда.

Неудобната истина за приходите в България

Българската компания, в която се влагат милиони

Хиляди българи не работят, чакат пари от фамилиите си

Защо ниските заплати са разрушителни за България

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР