Наблюдаваме практическата реализация на част от направените промени в Конституцията.

...
Наблюдаваме практическата реализация на част от направените промени в Конституцията.
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: От 40 години едва ли е имало такъв упадък на политиката и държавността

„ Наблюдаваме практическата реализация на част от направените промени в Конституцията. Начинът, по който се конструира служебното държавно управление е друг. То ще бъде назначено от президента, само че не по негов избор “, изясни пред БТВ конституционният арбитър проф. Янаки Стоилов, някогашен длъжностен министър на правораздаването.

„ След като президентът дефинира претендента за министър-председател, бяха оповестени имената на претендентите за министри. Остава при започване на другата седмица да завери този лист – нещо като почитан нотариус, с цел да започва. България е избрана като република с парламентарно ръководство, само че тъкмо в интервали на парламентарна рецесия, президентът излиза на сцената, приказваме преди измененията в Конституцията, и политическата отговорност се придвижва върху президента, с цел да може в тези няколко месеца до изборите да има институция, която да носи отговорност “, уточни той.

„ Оказа се, че за част от набелязаните персони за длъжностен министър председател поради длъжностите, които заемат, има европейски несъвместимости на длъжности. Самото им регистриране в Конституцията не е задоволително, с цел да извършват тази роля. Част от въпросите ще се слагат и след изборите. Сигурно вие също не мислите, че един човек, даже и с богатия професионален и политически опит на Димитър Главчев, може за по-малко от седмица да образува кабинет от 20 души с хора във всички браншове на ръководството. Още по-малко това могат да създадат лица от другите длъжности “, сподели Янаки Стоилов.

„ Служебният кабинет ще има пълномощията на постоянното държавно управление. Следващите седмици на Народното събрание ще бъдат употребявани по метода, по който видяхме през последните дни. Парламентарните групи ще проявят дейна акция и взаимни обвинявания за корупция “, разяснява конституционният арбитър.

„ Ако в това произвеждане, основният секретар на Министерство на вътрешните работи има качеството на очевидец, без значение какъв, то единствено по себе си повдига въпроси. Той като висше длъжностно лице в системата на Министерство на вътрешните работи може да разполага с доста информация по мощ на управителните си функционалности. Ново ли е или остаряло производството? Аз се сещам за случая „ Мишо-Бирата “. Тогава развръзка по него не настъпи. Част от героите не са живи. Тогава също ставаше дума за покровителстване от най-високо място през шефа на митниците. От 40 години надали е имало подобен крах на политиката и държавността “, акцентира Янаки Стоилов.

„ Необходимо е Николай Денков да подаде сигнал, в случай че има информация за напън върху основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев от прокуратурата. Нямаме различен орган. Смятам, че се надцениха опциите на това, което се лансираше – тези, които желаеха да се борят против статуквото, да го привлекат на своя страна, да го популяризират като належащо, а най-после като се видя какви са резултатите, да се върнат на изходните позиции. Те още веднъж ще оферират същото – да се борят между тях, а по-късно – етикет „ евроатлантизъм “. Аз си припомням публичната сила през 2021 година и по какъв начин имаше поддръжка от българските жители. Сега се върнахме 10 години обратно. Отиването на избори е по-доброто. Една зараза би трябвало да бъде лекувана “, сподели още Стоилов.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР