Наблюдава се съществено увеличение в броя на студентите, които се

...
Наблюдава се съществено увеличение в броя на студентите, които се
Коментари Харесай

Студентите по медицина с 80% увеличение, изпревариха правото

Наблюдава се значително нарастване в броя на студентите, които се образоват в професионалните посоки Медицина, Стоматология и Здравни грижи. Увеличението на броя на студентите в професионално направление Медицина надвишава 80% и по брой студенти Медицина изпреварва направление Право, класирайки се на 4 място измежду най-масовите посоки в българското висше обучение с 10 885 студенти, отстъпвайки единствено на Икономика (41 937), Администрация и ръководство (18 186) и Педагогика (13 430).

Броят на студентите във висшите учебни заведения като цяло обаче през 2018 година понижава с близо 15% спрямо 2013 година. Сравнително максимален спад в броя на студентите се следи в най-масовите професионални посоки Икономика и Администрация и ръководство (около и над 30%). Това стана ясно при представянето на новото издание на Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България (http://rsvu.mon.bg) в Министерството на образованието и науката.

Най-ниска безработица (под 1%) и най-висока степен на приложение на добитото висше обучение (над 90%) за поредна година се следят измежду приключилите професионалните посоки Медицина, Фармация, Стоматология и Военно дело.

Изданието на Рейтинговата системата за 2018 година удостоверява съществуването на трайна наклонност за възстановяване на реализацията на пазара на труда на приключилите висше обучение в страната, само че в това време демонстрира съществуването на огромни разлики в междинните равнища на приходи, безработица и приложение на добитото висше обучение според от приключеното професионално направление и висше учебно заведение.

Според данните в Рейтинговата системата делът на записаните безработни измежду приключилите през последните 5 години български висши учебни заведения спада до 2,44% през 2018 година от 2,91% през предходната година и от над 4% през 2013 година. Делът на приключилите, които не се обезпечават в страната, спада до към 20% от близо 22% през предходната година и от над 25% през 2014 година. В същото време делът на наетите висшисти, които през първите 5 години след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше обучение, нараства до 49,26% от 48,56% преди година и от под 46% през 2014 година Средният застрахователен приход на приключилите също нараства, достигайки до 1151 лв. през 2018 година при равнища от 1075 лв. през предходната година и от едвам 867 лв. през 2014 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР