Наблюдателите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и украинският

...
Наблюдателите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и украинският
Коментари Харесай

АЕЦ Запорожие отново заработи

Наблюдателите от Международната организация за атомна сила (МААЕ) и украинският държавен нуклеарен оператор оповестиха, че служащи са съумели да възстановят електрозахранването на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ, съобщи АП.

Украинската компания " Енергоатом " заяви, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа е претърпяла краткотрайно прекъсване на тока тази заран, когато съветска ракета е развалила отдалечена електрическа подстанция.

Това е вторият сходен случай през последните пет дни, напомня Българска телеграфна агенция. Той акцентира какъв брой е деликатна обстановката към Запорожката АЕЦ и усилва риска от нуклеарна злополука, защото сериозните системи за сигурност се нуждаят от електричество, с цел да работят, отбелязва АП.

" Енергоатом " написа в " Телеграм ", че украинските служащи са намерили метод по какъв начин да поправят линията и са свързали централата с украинската електропреносна мрежа.

Наблюдатели на място от МААЕ оповестиха, че последната останала външна линия към окупираната от Русия Запорожка АЕЦ е била възобновена към осем часа след началото на спирането на електрозахранването.

Генералният шеф на основаната във Виена организация Рафаел Гроси е на път за Киев, откакто организира диалози с съветски представители за основаване на защитна зона към окупираната от Русия украинска атомна централа, заяви Ройтерс.

" След срещите ми в Санкт Петербург се връщам в Киев ", написа Гроси в " Туитър ", като разгласява своя фотография до украински трен. " Работата по основаването на нуклеарна зона за сигурност към Запорожката атомна електроцентрала продължава ", добави шефът на МААЕ.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР