Наближаването на абитуриентските балове и навлизането в активния сезон форсира

...
Наближаването на абитуриентските балове и навлизането в активния сезон форсира
Коментари Харесай

Пазарът на поземлени активи се активизира след великденските празници

Наближаването на абитуриентските балове и навлизането в дейния сезон форсира пазара на земеделска земя, настояват анализатори. Все повече притежатели, които възнамеряват продажба изследват пазара, в опит да намерят най-хубавата цена за парцелите си. Очакванията са в околните седмици броят на покупко-продажбите с поземлени парцели да скочаи лавинообразно.

Сред най-честите аргументи за продажбата на земя са нуждата от свежи пари за посрещане на неотложни и непредвидени разноски. Притежатели на поземлени активи у нас са най-вече хора от по-възрастното потомство, над 55 години, за които продажбата на парцел е най-сигурния метод да обезпечат нужни пари за незабавни заплащания.

Пенсионерите са склонни да продадат чест от парцелите си за па подкрепят роднините си и по поемат част от разноските за абитуриентските балове, идна женитба или прехрана на студент или възпитаник, сочи изследване на компанията за ръководство на аграрни активи „ Агрион “. Сред другите аргументи, които притежателите показват, са придобиване на различен неподвижен парцел или тръгване в чужбина. Голяма част от притежателите на парцели избират продажбата вместо да теглят заем от банкова институция и да усилят отговорностите си.

роцедурата при продажба е доста по-бърза и опростена. „ Друг главен мотор на пазара, изключително измежду по-младите притежатели на земя и тези, живеещи в огромните градове, е невъзможността и нежеланието на притежателите да се занимават с обработването на нивите “, споделиха от „ Агрион “. Голяма част от притежателите на поземлени парцели живеят столицата или огромните градове, имат други специалности и нямат интерес, пари и предпочитание да обработват земите си. Терените са им в отдалечени региони, постоянно над 100 км разстояние, а парцелите са раздробени на дребни елементи от наследници, за които постоянно се водят правосъдни разногласия. Това води до неспособност за насърчаване на съвременно земеделие. Именно разпокъсаността на поземлените парцели е една от главните спирачки за навлизането на по-мащабни нови вложители в сектора, пък разясняват в земеделските среди.

По данни на „ Агрион “ притежателите на аграрни имоти са най-вече от по-възрастните генерации със междинни за страната приходи. По-голямата част от тях имат към 20 дка земя и живеят най-вече в столицата или другите огромни градове. Обикновено притежателите отдават земите си на локални земеделци против алегорични суми, дават ги за прилагане на родственици или ги остават да пустеят. Данните демонстрират, че всеки пети притежател на земя е оставил парцела си да пустее и не го развива по никакъв метод.

По данни на Министерството на земеделието, храните и горите необработваемите площи в България през 2016 година е бил в размер на 1.93 млн. дка, което е с 1% повече спрямо миналата година. Анализът демонстрира, че един от водещите фактори при избора на покупател остава сигурността на договорката и бързото и осъществяване, като капацитетите продавачи избират документите по продажбата да не бъде подготвяна от тях. Те избират да сключат с компания, която е потвърдила във времето, че е добър собственик и сътрудник, и се грижи за земите, които ръководи. Именно притежатели на земи, които не се обработват са измежду най-честите продавачи, настояват анализатори.

Проучването на компанията за ръководство на аграрни активи демонстрира, че делът на притежателите на парцели, които посещават офис на „ Агрион “ се е нараснал двойно. Дружеството е най-разпознаваемият за частните притежатели бранд и най-популярната компания измежду евентуалните продавачи. Освен за съвещания и изследването на благоприятни условия за финансиране, от ден на ден хора са посетили някой от районните офиси на „ Агрион “ в опит да сключат договорка. Според анализаторите съществено преимущество на компанията е, че предлага безвъзмездна оценка на парцела, което икономисва съществени разноски и време на продавачите.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР