Наближава поредната Олимпиада и в главата на Владимир Путин светва

...
Наближава поредната Олимпиада и в главата на Владимир Путин светва
Коментари Харесай

Евгений Дайнов: Русия може да нападне Грузия това лято

Наближава следващата Олимпиада и в главата на Владимир Путин светва нормалният въпрос: Кого да атакува този път, до момента в който светът е вперил взор в надпреварите в Париж?

По време на лятната Олимпиада от 2008 година съветската войска нахлу в Грузия. Малко след зимните Олимпийски игри от 2014 година московският ботуш стъпи в Източна Украйна и Крим. А незабавно след края на зимната Олимпиада от 2022 година руската армия стартира пълномащабна война с цел окончателното заличаване на Украйна и на украинската нация.

Кой е на ред през лятото на 2024?

Едва ли ще е член на НАТО, което към този момент изключва Балтийските републики, Полша, Румъния и България. Армения е в кома и там няма потребност нещата да се бутат принудително. Може да го отнесе някоя някогашна руска република, завършваща на -стан, само че това е малко евентуално, като се има поради, че зад множеството стои Турция, а зад Казахстан - Китай.

По всичко проличава, че и този път целта ще е Грузия. Там към този момент тече повтаряне на сюжета " Янукович ", приложен в Украйна през зимата на 2014 година.

Едва ли обаче този път Путин ще остави нещата в ръцете на локалните си сътрудници. Все отново през 2014 година Янукович не съумя да се оправи с украинците и, макар последвалото съветско навлизане, страната внезапно се " озападни ". Този път Путин евентуално ще залага на несъмнено. В момента, в който обстановката в Грузия се взриви, той ще може да вкара армията си, най-вероятно " откликвайки "  (както в тази ситуация с Унгария през 1956 и с Чехословакия през 1968) на " молбата на държавното управление за братска помощ против непознатите сътрудници и западните провокации ".

Това е евентуалният сюжет. Познавайки нрава на Путин, той е изцяло вероятен. Толкова е вероятен, че в действителност значимият въпрос е: ще има ли Путин търпението да дочака Олимпиадата в Париж, която стартира чак на 26 юли?

 

Евгений Дайнов, Deutsche Welle. Със съкращения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР