Набирането на средства от американските фирми за рисков капитал (VC)

...
Набирането на средства от американските фирми за рисков капитал (VC)
Коментари Харесай

Заплашителен знак за стартъпите вещаят данните от САЩ

Набирането на средства от американските компании за рисков капитал (VC) доближи шестгодишно дъно през 2023 година, което е злокобен знак за започващите предприятия с намаляващи парични запаси и затихващите бизнеси, които разчитат на тъкмо подобен вид поддръжка за оцеляване.

Според разбор на доставчика на данни за частните пазари PitchBook и Националната асоциация за рисков капитал 67 милиарда $, набрани от американските компании за рисков капитал през 2023 година, са най-ниската годишна сума от 2017 година насам. Също по този начин съставляват 60% спад по отношение на 173 милиарда $, набрани през 2022 година – пиковата година за набиране на средства.

В международен мащаб през 2023 година рисковите вложения са на най-ниското си равнище от 2015 година насам.

Резкият спад ускорява натиска върху започващите предприятия, които през последните 18 месеца претърпяват суша откъм финансиране. Рисковите вложители не са склонни да наливат повече пари в предприятията, които другояче подкрепяха обилно по време на пиковете на пазара. Междувременно оценките на частните софтуерни компании към този момент падат.

Кайл Станфорд, водещ анализатор на рисков капитал в PitchBook, съобщи пред Financial Times:

Дъното към момента е надалеч. Много от тези компании, които към момента са частни, ще продължат да изпитват усложнения, ще забележим доста повече намаления и битка. Ще има огромна конкуренция за наличните пари. “
Ослепителният стартъп балон наподобява се спука
Фондовете за рисков капитал изпитват усложнения при набирането на нови средства, защото техните лични лимитирани сътрудници – институционални вложители като пенсионни фондове, застрахователи и академични фондове и фондации – се отдръпват заради повишението на лихвените проценти, което прави рисковите софтуерни залози по-скъпи.

Редица известни рискови вложители, в това число Insight Partners и Tiger Global, понижиха задачите си за набиране на средства в отговор на по-трудната среда през предходната година.

Това от своя страна докара до понижаване на свежия капитал, който американските рискови вложители могат да употребяват. Миналата година те са вложили общо 171 милиарда $, съгласно PitchBook и NVCA, което е по-малко от половината от сумата, изхарчена през 2021 година

Освен с намаляването на вложенията от лимитирани сътрудници, американските рискови фондове се борят с внезапното закъснение на излизането на започващи предприятия от пазара (на рисков капитал), като да вземем за пример първоначални обществени предлагания или придобивания, което попречва способността им да връщат капитал на своите спонсори.

Според PitchBook и NVCA цената, основана от излизането на започващи предприятия в Съединени американски щати през предходната година, е едвам 61.5 милиарда $ спрямо пика от 797 милиарда $ през 2021 година В Европа цената на излизането на започващи предприятия от пазара възлиза на по-малко от 12 милиарда евро през годината, което е най-ниското равнище от десетилетие насам.

Спадът усилва натиска върху започващите предприятия, които прекараха предходната година в изгаряне на парични средства, набрани през 2021 година и началото на 2022 година Според Питър Хебърт, съосновател на американския фонд за рисков капитал Lux Capital, защото тези компании нямат опция, създателите и съществуващите вложители са по-склонни да одобряват по-тежки условия за ново финансиране.

Дните на вяра са зад тила ни и хората одобряват новата действителност “, сподели той. „ При новото финансиране започваме да виждаме съществуването на предложения, които са ниски. [През 2023 г.] хората се срамиха да водят този диалог, а в този момент всички стават по-конструктивни. “

Това ще бъде и годината, в която VC ще се откажат от едва представящите се компании, предвижда Хебърт.

В края на 2023 година станахме очевидци на сривове на започващи предприятия, които в миналото бяха оценени на 1 милиарда $ или повече. Сред тях са започващата компания за транспорт на камиони Convoy и здравната компания Olive, и двете оценени на към 4 милиарда $ в пиковите си моменти. Компанията за електрически скутери Bird, достигнала оценка от 2.5 милиарда $, също подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност през декември.

Според PitchBook почти едно от шест започващи предприятия, които са набрали парични средства през предходната година, е понижило оценката си. Този ход е в контраст на досегашната мантра на създателите и вложителите, които слагат растежа над всичко. Според Станфорд обаче този дял ще се усили фрапантно през 2024 година, защото създателите нямат други благоприятни условия.
„ Фалшифицирай, до момента в който успееш “: Затвор за още един създател на блестящ стартъп
Тъй като оценките се намаляват до равнище, което новите вложители могат да одобряват, размерът на покупко-продажбите евентуално ще се усили, споделя Хебърт:

Тези, които имат капитал, са царе на този пазар. “

Благодарение на ударните години на набиране на финансиране през 2021 и 2022 година някои компании за рисков капитал са натрупали обилни средства, които не са склонни да влагат в спадащ пазар.

По същия метод някои богати на парични средства започващи предприятия са предпочели да изчакат повече сигурност, преди да създадат идващия си ход. Ник Шнайдер, основен изпълнителен шеф на компанията за киберсигурност Arctic Wolf на стойност 4.3 милиарда $, съобщи в изявление за FT, че ще изчака допустимо най-голяма изясненост за пазарните условия, преди да стартира дълго чаканото първично обществено предложение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР