На Земята съществуват вероятно трилиони различни микробни видове и до

...
На Земята съществуват вероятно трилиони различни микробни видове и до
Коментари Харесай

Пещерна бактерия може да подпомогне лечението на глутеновата непоносимост

На Земята съществуват евентуално трилиони разнообразни микробни типове и досега сме разпознали една напълно мъничка част от тях. Отчасти това се дължи на обстоятелството, че с цел да ги открием, се нуждаем от високотехнологично съоръжение. Същевременно обаче би трябвало да знаем и къде тъкмо да ги потърсим.

Нов план, управителен от откриватели от Съединени американски щати, Швеция и Алжир, се натъкна на нов и изключително забавен вид бактерия, която би могла да окаже значително въздействие върху биотехнологичната промишленост. Защо я откриваме чак в този момент? Защото се е криела на стотици метри подземен в непроучена до момента подземна пещера.

Фактът, че се натъкваме на нов тип бактерия подземен не е неочакван. Според някои калкулации 3 от 4 микроорганизма на Земята живеят в дълбините под повърхността. Откритието на този съответен и чудноват вид микроорганизми обаче може да повлияе благотворно на към 6 % от човешкото население.

" Открихме варианти, способни да създават антимикробни субстанции и да разграждат глутена, който може да провокира възпалителни реакции в червата на доста хора. Установено е също, че тези бактерии са в положение да понасят рисковите условия в нашата храносмилателна система ", споделя Натушка Лий, откривател от Катедрата по екология и науки за околната среда към университета на Умео, Швеция.

С други думи, тази новооткрита бактерия би могла да помогне при лекуването на хора с нетърпимост или алергия към глутена. Точно този им капацитет експертите се надяват да проучат в по-нататъшни проучвания. 

" Подземните екосистеми са незадоволително добре проучени и нормално са считани за рискови. Те са изолирани от повърхността, лимитирани са откъм хранителни субстанции и се характеризират с липса на светлина ", пишат още създателите на проучването.

В последно време откривателите от ден на ден се интересуват от тези подземни среди, защото се надяват да получат визия за екосистемите на планети, разнообразни от нашата, като да вземем за пример Марс.

„ Повърхността на Марс е изключително окислена и наситена с огромни количества радиация – тук течната вода не може да съществува в устойчиво положение за нескончаем интервал от време “, споделя Влада Стаменкович, откривател от Лабораторията за реактивно придвижване на NASA в Пасадена, Калифорния, по време на астробиоложка конференция през 2016 година „ Това е най-лошото място, на което бихме могли да търсим живот на Марс. “

Вместо това той счита, че би трябвало да насочим взора си към подземната вода – „ това евентуално е единственият хабитат за живот на Марс, в случай че изобщо продължава да съществува и през днешния ден. “

Още по-интригуващо е, че бактериите, открити в проучването, са тясно свързани с групата микроорганизми Bacillus, изучавана интензивно в астробиологията поради впечатляващите си качества за оцеляване. B. subtilis да вземем за пример, с която някои от типовете пещерни бактерии демонстрират над 99 % подобие, е потвърдила способността си да оцелява на Червената планета.

" Настоящото проучване е още един образец за фантастичния капацитет на вълнуващите бактерии на нашата лична планета. Въпреки интензивните изследвания до момента сме съумели да идентифицираме единствено дребна част от всички микроби, които се срещат на Земята ", пишат още създателите му.

Изследването е оповестено в Microbiology Spectrum.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР